Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 15. 13:14, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu/Autolabor.hu

A jogosítvány csak egy darab papír, vezetni nem tanít meg - VIDEÓ

A jogosítvány csak egy darab papír, vezetni nem tanít meg - VIDEÓ

Egyszer egy vezetéstechnikai oktató azt kérdezte tőlem, tudok-e autót vezetni. Mire én rávágtam, hogy persze, öt éve. Aztán kijavított: a jogosítvány csak egy darab papír.

Az, hogy tudom kezelni az autót, még nem jelenti azt, hogy vezetni is tudok. Igaza volt.

Van az a darab papír, amit januártól már rutinvizsga nélkül osztogatnak az újoncoknak. Akik miután megtanultak "vezetni", kapnak apucitól egy - jobb esetben - néhány éves, használt romot, megvesznek hitelre egy három-négymilliós kisautót, vagy szimplán elkezdik terelgetni a családi verdát. Nem kell hozzá sok hónap, hogy az illető úgy érezze, megtanult vezetni, a kellő rutint is megszerezte már a reggeli fuvarokkal az otthon és az iskola között, és ő legyen a sárga lámpán is átcsusszanó császár az utakon.

Sajnos hazánkban nem kötelező a vezetéstechnikai tréningen való részvétel a jogosítványt megszerzők számára. Persze fennáll a lehetősége, hogy a jogosítvány megszerzését követő hetekben a sofőr valamikor ellátogat egy vezetéstechnikai tréningre, hogy tovább csiszolja a gyémántot, de sajnos erre elenyésző a példa. Timkó Attila, a Magyar Autóklub vezetéstechnikai oktatója szerint főképpen azért, mert az emberek többsége úgy hiszi, hogy a jogosítvánnyal együtt tudást is kapott, és nem látja reális esélyét annak, hogy bármikor szüksége lenne arra, hogy keresztbe tudjon csapni kézifékkel egy száguldó autót anélkül, hogy meghaljon vagy összetörné azt.

A cikket tovább olvashatja az Autolabor.hu oldalon.

Címkék: vezetéstechnika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.