Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 05. 12:43, kedd | PR

A jövő a közösségi irodáké és tereké

A jövő a közösségi irodáké és tereké

A mai munkavállalók már másmilyen munkahelyeket keresnek, mint régen. A fizetés is fontos, de a kihívások, a fejlődési lehetőség és a jó környezet mindent visz.

Azok a cégek, amelyek ennek megfelelő irodákat bérelnek, sokat nyernek.

Van, ahol már nincs is saját asztal

Erősen átalakulóban van a munka világa, főleg azoknak a cégeknek változott meg a ‘külseje’, amelyek fejlesztésekkel, innovációval, kreatív munkával foglalkoznak. A kollégák már nem igazán szeretnek dobozokba beülni és blokkolóórával járni 9-től 5-ig, hanem közösségi terekkel, vagy home office lehetőséggel lehet őket vonzani.
Az is jellemző, hogy a cégek szabadúszókat kérnek fel projektekre, más ‘digitális nomádok’ pedig egymással dolgoznak össze - amiből létrejöhetnek a startupok.
Pár vadhajtása ezeknek az alternatív megoldásoknak már kevésbé menő. Arra sokan rájöttek, hogy folyamatosan egyedül dolgozni meglehetősen nyomasztó, és sokkal jobb közösen tevékenykedni, együtt építeni fel egy-egy projektet.

Elmélyülten dolgozni a zajban és pörgésben?

A munkahelyi nagy nyitott tereknek is leáldozott, mert senki sem tud hatékonyan dolgozni, amikor huszan-harmincan nyüzsögnek, tárgyalnak, skypeolnak mellette.

A legújabb irodákban vannak csendes zugok is, akár nem munkahelynek álcázva - például könyvtárszoba vagy kávézó jelleggel - ahol nyugodtan össze lehet rakni egy prezentációt, és emellett vannak olyan nyitott terek, ahol sokan tudnak együtt dolgozni anélkül, hogy egy tárgyalóba bezsúfolódnának.

Munkahely is meg nem is

A közösségi terek trendje visszavonhatatlanul elérte hazánkat is. Július 1-én megnyílik a Millenáris Startup Campus (MSC), a régió legnagyobb közösségi irodája Budapesten. Ez a helyszín egy úgynevezett innovációs campus, ahol a szabadúszóktól kezdve a most induló kis cégekig bárki ‘befészkelheti’ magát, bérelhet például asztalt vagy akár vetítőt.
Nemcsak a közösségi iroda nagy divat, de a makerspace is, amely olyan eszközökkel (pl. 3D nyomtatóval) ellátott labor, ahol bárki kialakíthatja találmánya, fejlesztése prototípusát. A budapesti MSC ezzel is rendelkezik majd, de egyébként már most találunk makerspace-t a Google Grund mellett is.



Ha nagyobb cégünk van, és állandó irodát keresünk - például az In-Management kínálatában, akkor is érdemes a trendekbe belesimuló változatra szavaznunk.
Akkor tudjuk a legbiztosabban megtartani munkatársainkat, ha pár extrát bedobunk: ezek a plusszok bőven visszajönnek majd azáltal, hogy kisebb lesz a fluktuáció, és szeretnek nálunk dolgozni az emberek.

Egy babzsákos pihenő rész például segít a relaxálásban, de meetingeket is lehet itt tartani.
Az is nagy előny, ha van szabadtéri része az irodának, például egy kert rész, vagy egy tetőterasz. Nemcsak a kollégák, az üzleti partnerek is bizonyára szívesen ülnek ki a levegőre egy-egy megbeszélésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák