Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Július 15. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

A károkat helyreállítani kevés, közbeszerzés nélkül elkölteni sok a pénz

A károkat helyreállítani kevés, közbeszerzés nélkül elkölteni sok a pénz

Holnap rendkívüli ülés lesz a tavalyi csornai belvízkárok helyreállításáról

Tavaly szeptemberben rendkívüli mennyiségű csapadék sújtotta Csornát. Akkori képgalériánkban mi is megmutattuk, hogy festett a város két órával a felhőszakadás után. Az előző ciklus önkormányzata éppen utolsó ülésére és a ciklusban végzett munkájáról szóló közmeghallgatásra készült, amikor napirendre kellett venni az úgynevezett „vis maior” pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést. Ez a pályázat arra ad lehetőséget, hogy az előre nem látható természeti eredetű károk enyhítésére, az önkormányzati tulajdonban keletkezett károk helyreállítására az önkormányzatok állami segítséget kapjanak. Az akkor benyújtott pályázat bruttó 12.724.823 Ft helyreállítási költséggel számolt. Az akkori lehőszakadás, és hogy vasárnap úszott a város, szinte egyeduralkodó téma volt a ciklus záró, indulatoktól sem mentes közmeghallgatáson.

Az Csorna Város Önkormányzata végül 11.451.000 Ft támogatást nyert el. A helyreállítási munkákra egyszerű beszerzési eljárást írt ki az önkormányzat. A pályázatok beadása után, a döntéshozatal folyamatában azonban kiderült, hogy a legolcsóbb ajánlat is bruttó 20 millió felett van, de kaptak 35 milliós ajánlatot is. Ezzel két baj van. Az egyik, hogy jóval többe kerül a munka, mint a rendelkezésre álló pénz, a másik, hogy nettó 15 millió felett közbeszerzési eljárást kell kiírni. A legolcsóbb ajánlat is netto 16 millió Ft felett van.

Holnap délután négykor rendkívüli ülésen tárgyalja a témát a képviselő-testület. Az ülésre azt a javaslatot tették, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot, és indítsanak új eljárást, de továbbra is egyszerűsített eljárást, ártárgyalás lehetőségével. Így azt remélik, hogy az árat tárgyaláson sikerül nettó 15 millió alá tornázni. Ha nem, akkor az új eljárás is eredménytelen lesz, és tovább húzódik a helyreállítás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.