Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 15. 08:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött Luxemburg

A kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött Luxemburg

A luxemburgi kormány az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött.

Belgium akár már április elseje előtt feloldhatja a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazásokra érvényes korlátozásokat. Hollandiában újra növekedni kezdett, négyezer körül mozog a napi fertőzésszám.
A luxemburgi sajtó vasárnapi beszámolója szerint a helyi kormány a koronavírus visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések részeként a december közepétől érvényes kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött.

A nagyhercegségben március 14-ig marad érvényben a 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom. Kiemelték, a döntés megelőző intézkedést jelent a koronavírus új mutációival szembeni közdelemben. Mint közölték, a vírus brit mutációját december 19-én fedezték fel az országba, azóta 114 esetben bukkant fel Luxemburgban. Az országban január 11-én megjelent dél-afrikai vírusmutációt 14 esetben mutatták ki vasárnapig.

A tájékoztatás szerint az általános iskolák szigorúbb higiéniai feltételek mellett fokozatosan újra nyithatnak hétfőtől, de minden korosztály számára kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszkviselés.

A luxemburgi egészségügy minisztérium legfrissebb adatai szerint egy hét alatt mintegy 14 százalékkal 1140-re emelkedett a koronavírussal megfertőzöttek napi száma. A hét folyamán 13-an haltak meg a vírus okozta betegségben, míg az előző héten 14-en. Az országban ez idáig 52 539 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 606-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben.



A Le Soir című francia nyelvű belga napilap vasárnapi híradása szerint Belgium akár már április elseje előtt feloldhatja a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazásokra érvényes korlátozásokat. A január 27-től érvényes korlátozást a külföldön űzhető téli sportokkal járó utazások elkerülésére vezette be a belga kormány. Az intézkedés feloldásáról a február 26-án ülésező, koronavírus-járványhoz kapcsolódó rendkívüli intézkedésekért felelős bizottság dönthet majd, azonban a nem feltétlenül szükséges külföldi útazások továbbra sem lesznek ajánlottak - közölték.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi tájékoztatása szerint immár egy hónapja nem csökken jelentősen a naponta feljegyezett koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma. Belgiumban naponta átlagosan 1950 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hét folyamán. A koronavírus okozta betegség tüneteivel átlagosan 121 embert szállítottak kórházakba, öt százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Jelenleg 1568 embert ápolnak kórházban, közülük 298-an részesülnek intenzív ellátásban. Mindkét adat valamivel alacsonyabb a múlt hét azonos időszakában feljegyzetteknél. A járvány kezdete óta 737 115 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal az országban.

Az illetékes holland közegészségügy intézet adataira hivatkozva a helyi sajtó arról számolt be vasárnap, hogy az országban körülbelül egy hete újra növekedésnek indult az újonnan feljegyzett fertőzöttek száma. A jelentés szerint 11 százalékkal 3475-re emelkedett a napi átlagos fertőzésszám, noha szombaton 4229 új esetet jegyeztek fel Hollandiában. A legfertőzötteb területek között továbbra is az ország három nagyvárosa, sorrendben Rotterdam, Amszterdam és Hága szerepel.

Kórházban az előző hét adataihoz képest két százalékkal kevesebb, 1863 embert ápolnak a koronavírus-fertőzés miatt. Közülük 538-an részesülnek intenzív ellátásban, ez az mutató valamelyest emelkedő tendenciát mutat. Megjelenése óta 1 040 070 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, 14 913-an haltak meg a vírus szövődményeiben Hollandiában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.