Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Augusztus 25. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: planetz

A klímaváltozás egyik korai áldozata lehet a Balaton

A klímaváltozás egyik korai áldozata lehet a Balaton

Az elmúlt két évtizedben a Balaton hőmérséklete folyamatosan emelkedett.

Az emelkedés mértéke évtizedenként átlagosan 0,7 Celsius-fok, derül ki a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet friss kutatásaiból.- írta meg a PlanetZ portál. Különösen a sekélyebb nyugati medencében, Keszthely környékén, figyelhető meg jelentős hőmérséklet-emelkedés, ahol a víz akár 2 Celsius-fokkal is melegebb lett 2000 óta. Ez a gyors melegedés meghaladja a globális előrejelzéseket, és a szakértők szerint aggasztó következményekkel járhat a tó ökológiai rendszerére nézve.

A kutatás eredményei szerint a Balaton melegedése összefüggésben áll a klímaváltozással, amely az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület előrejelzései alapján globálisan 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okoz 2030-ra. A Balaton esetében azonban már most kimutatható, hogy a hőmérséklet egyes helyeken 1,9-2 Celsius-fokkal növekedett. Ez azt sugallja, hogy a sekély tavak, mint a Balaton, különösen érzékenyek a klímaváltozás hatásaira, és ha nem történnek sürgős lépések a klímaváltozás mérséklésére, az évtizedek múlva súlyos következményekhez vezethet.

Tóth Viktor, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a Balaton vízhőmérsékletének emelkedése nemcsak a globális felmelegedés, hanem az emberi tevékenységek, például a tóparti területek beépítése miatt is bekövetkezik. A beépített területeken a víz hőmérséklete 0,1-0,2 Celsius-fokkal is magasabb lehet, mint a természetközeli részeken, ami bizonyítja az emberi beavatkozás közvetlen hatását a tó klímájára.

A kutatás arra figyelmeztet, hogy a Balaton élhetősége veszélyben van, és ha az emberiség nem lép fel hatékonyan a klímaváltozás ellen, a következő évtizedekben drámai változások várhatók. A párolgás következtében akár a Balaton vízének fele is eltűnhet, ami komoly ökológiai és gazdasági következményekkel járna.

Sürgős intézkedésekre van szükség mind globálisan, mind helyi szinten a klímaváltozás megfékezése érdekében. Ha nem történnek azonnali változtatások, és nem áll meg a Balaton melegedése, akkor az ökoszisztémája, valamint a tó környezete súlyosan károsodhat, és a jövő generációi számára élhetetlenné válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 09:00, vasárnap | Helyi

Honvédelem Árpád idejében

Ismeretterjesztő előadás a kapuvári könyvtárban

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.