Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 13. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A belföldi bankrendszer a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében, de jelentős részük az idén már javulást vár - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérésének eredményei alapján pénteken.

A jegybank 2020. negyedik negyedévi fordulójának adatait elemezve megállapította, hogy a romlásért a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése okolható, de a piaci verseny erősödése, a kereslet fokozódása, a forrásokhoz való hozzáférés javulása ezt részben ellensúlyozta. Az idei első fél évre a bankok 40 százaléka vár javulást, és minden második tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését. A visszajelzések alapján a nagyobb pénzintézetek a leginkább bizakodók.

A bankok kedvezőtlenül ítélték meg a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképességét, és a hitelportfólió minőségét. A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a harmaduk, a lakossági hitelkereslet emelkedését a negyedük érzékelte. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően további bővülés várható a lakáspiaci kereslet fellendülése miatt.

A bankok fele növelni tervezi a portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is. A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte, és mindkét területen ugyanezt valószínűsítik a következő fél évre is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, a bankok konjunktúraérzetét ennek keretében rendszeresen vizsgálják. A kérdőíves felmérés a pénzintézetek üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki - írták.

Címkék: bank, javulás, konjuktúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni