Városlista
2023. június 1, csütörtök - Tünde

Hírek

2011. December 16. 07:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A költségvetés újraszámolása és a növekedési kilátások módosítása három fontos lépés megtételére kényszerítette a kormányt.

Az új alaptörvény elfogadásával elkezdődött az ország újjáépítése. A sarkalatos törvények megalkotása megtörtént, hamarosan elfogadhatja őket a Tisztelt Ház – fogalmazott Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Matolcsy Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az unió jegybankokra vonatkozó szabályozása ezeken belül kiemelt szerepet tölt be, a magyar szabályozás sem kíván ettől eltérni. Az eurózóna gazdaságai kiegyensúlyozatlanná váltak, az államok eladósodtak, a folyamatot pedig valamilyen módon meg kell állítani. A kilábaláshoz a pénzügyi eszközök mellett szükség van arra, hogy a kormányok képesek legyenek serkenteni a növekedést – tette hozzá.

A kormány pótlólagos kiigazításokat kíván tenni a megváltozott helyzet közepette, szögezte le a kormányszóvivő.

Csökken az adósság, ha megindul a növekedés

Nagyjából szeptembertől kezdve új felhő jelent meg az unió égboltján – vette át a szót Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, Magyarországot igen sérülékennyé tette a pénzügyi kitettség, a magas eladósodottság. Foglalkoztatásbővítés, növekedés, versenyképes gazdaság, ezen gondolatok mentén cselekszik a kormány tavaly tavasz óta.

Szerdán a kormány döntött azokról az intézkedésekről, melyek segítségével tartható a 2,5 százalékos államháztartási hiány – közölte a miniszter. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megindul a növekedés, csökken majd az államadósság is. Az állam 1 százalékos növekedéssel számolt korábban, a Bundesbank mindeközben 0,6 százalékot jósol saját gazdasága számára. Még Ázsia is lelassult, vele együtt pedig az egész világ, tette hozzá.

Három intézkedés

A költségvetést közel 300 forintos euróárfolyamon számolja újra a kormány, emelte ki a tárcavezető. Az 1,5 százalékos korábbi kalkuláció helyett 0,5 százalékkal számol a kormány, mondta. „A két dolog együttes hatása nagyjából 320 milliárd forintot tesz ki. 220 milliárd forintot az Országvédelmi Alapban találtunk meg, a maradék 120 milliárdot három intézkedésből fedezünk majd.”

Először is végrehajtunk egy 52 milliárdos költségvetési tartalékolást, ez több minisztériumot érint majd. 48 milliárdot hoz 2012-ben, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillérben maradók 3 százaléka ezután a közös büdzsébe utalja majd befizetéseit. Harmadik lépésként pedig emeljük a dohánytermékek jövedéki adóját húszmilliárd forinttal – fogalmazott Matolcsy György. Kérdésre válaszolva kifejtette: a dohánytermékek jövedéki adójáról már korábban döntés született, ezt a folyamatot gyorsítják most fel.

Azt a 30-35 százalékos részt, melyet a kormány levett a bajba jutott devizahiteles családok nyakából, valamilyen módon elő kellett teremteni, magyarázta a miniszter. Ezekkel az intézkedésekkel biztosan hozható a jövő évi 2,5 százalékos hiány, szögezte le.

A nemzetgazdasági miniszter „szép hírlapi kacsának” nevezte az egyik vezető magyar napilap azon értesülését, mely szerint a kormány külön pénzügyminisztériumot hoz létre.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 31. 13:30, szerda | Belföld

Nehéz helyzetben élő családok nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Idén negyedik alkalommal nyaralhatnak ingyen a nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládosok a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványának köszönhetően - közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel.

2023. Május 31. 13:29, szerda | Belföld

Novák Katalin meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült magyar katonákat

A köztársasági elnök szerda reggel meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült, már idehaza lábadozó magyar katonákat.

2023. Május 31. 13:26, szerda | Belföld

Orbán Viktor fogadta az UEFA vezetőit