Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 19. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A kutyák a tüdőrákot is kiszagolják

A kutyák a tüdőrákot is kiszagolják

Német tudósok figyeltek fel arra, hogy a képzett keresőkutyák az esetek 71 százalékában helyesen képesek kiszagolni, hogy mely emberek szenvednek tüdőrákban.

Egyelőre azonban nem tudják, hogy az állatok pontosan melyik vegyi anyagot képesek érzékelni a tumorból, éppen ezért egyelőre a kutyákra épülő szűrőprogramok kifejlesztése sem lehetséges.

A kutatók először 1989-ben figyeltek fel arra, hogy a kutyák képesek kiszagolni a rákot, és azóta több kutatás során is bebizonyosodott, hogy az állatok a legkülönfélébb daganatos betegségeket - például a bőr-, húgyhólyag-, bél- és mellrákot - is ki tudják szűrni a szaglásukra támaszkodva - írja a European Respiratory Journal.

Az elméletek szerint a daganatok egy illékony vegyi anyagot termelnek, amelynek a szagát a kutyák képesek érzékelni. Erre alapozták a legújabb kísérleteket is, amelyek során több tüdőrákos és egészséges beteg lehelt bele egy olyan speciális műanyag csőbe, amely minden illatanyagot magába szív. A tartályokat ezután megszagoltatták négy különböző fajtájú kutyával, amelyek a cső mellé ültek, ha a minta pozitív volt.

Az eredmények ezután egyértelműen bizonyították, hogy az ebek képesek érzékelni a tüdődaganat által termelt illatanyagot - 71 százalékban ugyanis helyesen jeleztek. A további kutatások során így a tudósok arra összpontosítanak, hogy meghatározzák azt a biológiai anyagot, amit a kutyák ki tudnak szagolni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.