Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2022. Március 23. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A lakástüzek jelentős része a konyhában keletkezik

A lakástüzek jelentős része a konyhában keletkezik

Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad.

Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda, amíg készül az étel ne hagyjuk el a lakást. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük.

Néhány napja is riasztották megyénk tűzoltóit konyhatűzhöz. Feltételezhetően a tűzhelyen felejtett étel tüze terjedt át a páraelszívóra és a konyhaszekrényre Sopronban a Cseresznye soron egy társasházi lakás konyhájában. A helyszínre elsőként érkező rendőr egy porral oltóval megkezdte a tűz oltását, majd a város hivatásos tűzoltói fékezték meg végleg a lángokat. Az oltás és szellőztetés idejére négy ember hagyta el az épületet. Személyi sérülés az eset során nem történt.

A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt.

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.

Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:00, kedd | Helyi

Idén is kinyíltak a tűzoltó laktanyák a gyereknapon

2023. Május 30. 09:00, kedd | Helyi

Fertőszentmiklóson május 30-tól június 3-ig terelőúton közlekednek egyes buszjáratok

Lezárták a vasúti átjárót.

2023. Május 29. 16:00, hétfő | Helyi

Biztonságban legyen a mindennapi kenyerünk!

Aratás előtti tűzvédelmi értekezletet tartottak Kapuváron.

2023. Május 29. 13:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.