Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2012. Március 19. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

Csak az elkövetkező hónapok teszik bizonyossá, hogy Robert Fico valóban okult-e előző regnálásának kudarcaiból vagy csupán az imázsát építi.

Vélekedik a Népszabadságnak adott interjújában Grigorij Meszezsnyikov neves pozsonyi politológus, aki kívánatosnak tartaná, ha Híd-Most és az MKP vezetői végre tárgyalóasztalhoz ülnének. A leendő Fico-Orbán viszony kapcsán úgy látja: a két ország akár meg is úszhatja a konfrontációt.


'Elsősorban a Robert Fico vezette Smer-SD pártnak a vártnál jóval nagyobb arányú győzelme lepett meg. Bevették Pozsonyt is, a szlovákiai jobboldal utolsó bastyáját és a korábbi voksolásokhoz képest lényegesen megerősítették a pozíciójukat vidéken. Kellemesen meglepődtem a csaknem hatvan százalékos részvételi arányon. A bizonytalan polgárok közül sokan a választások napján döntötték el, hogy mégsem maradnak távol, amivel megerősítették a győztes és a többi parlamenti párt mandátumát.'

Ficóék váratlanul nagy sikeréről Meszezsnyikov azt mondta, ez elsősorban a jobbközép koalíciós pártok elképesztő baklövéseinek köszönhatő. 'Még arról is képtelenek voltak meggyőzni a közvéleményt, hogy másfél évnyi kormányzásuk alatt főleg a korrupció elleni küzdelemben számottevő eredményeket értek el. Kötelezővé tették a közbeszerzési pályázatok eredményeinek, továbbá minden lényeges állami és önkormányzati megrendeléseknek a nyilvánossá tételét a világhálón. Mégis a Gorilla-akták révén a korábbi évekhez fűződő korrupciógyanús ügyeik miatt veszítettek nagyon sok szavazót. A titkosszolgálati lehallgatások jegyzőkönyveiben Robert Fico neve is felbukkan, de ő ügyes taktikával nem hagyta magát belerángatni a politikai csatákba. Egyszer kijelentette, hogy az akták vele kapcsolatban valótlanságot tartalmaznak, s többször erről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A jobboldali pártvezetők pedig úgy igyekeztek védekezni, hogy állandóan a másikra mutogattak, amivel szinte kiütötték egymást a porondról. Az egyre nagyobb megélhetési gondokkal szembesülő választópolgárok alaposan megbüntették őket. Négy évük lesz, hogy a romhalmazokon új arcokkal, karizmatikus személyekkel építkezzenek, s próbáljanak meg egymással is szót érteni. Nem lesz egyszerű.

(...) A négypárti jobbközép kormánykoalíció önmagát buktatta meg, s emiatt szinte a Smer-SD ölébe hullott a hatalom. Tény az is, hogy az ellenzékben eltöltött másfél év lehetőséget adott neki és a pártjának is az önvizsgálatra. És a másféle imázs építésére, amelyet most is folytat. A pártelnök ezalatt például igyekezett helyreállítani megromlott kapcsolatát a sajtóval. Azoknak is készségesen nyilatkozott, akiket nem is olyan régen hiénáknak és prostiknak nevezett. Mégis amondó vagyok, hogy várjunk a következtetések levonásával. Meglátjuk, miként viselkedik majd a leendő kormányfő akkor, ha az elkerülhetetlen megszorító intézkedések következtében csökken a mostani, szinte egeket verő népszerűsége.'

A kettős állampolgárság körüli kormányközi csatározásokról a szakértő úgy vélekedett: 'A pozsonyi kabinet úgy módosítja majd a szlovák jogszabályt, hogy a kettős állampolgárság elismerését a másik államban igazolt tartós lakhelyhez vagy meghatározott idejű ott-tartózkodáshoz köti. Alighanem ezt a feltételt az érintett szlovákiai magyarok nagy többsége nem teljesíti, tehát ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor továbbra is elveszítik a szlovák állampolgárságot, amennyiben kérik és megkapják a magyart, s ezt nyilvánosságra hozzák.'

A teljes nagyinterjú a Népszabadságban olvasható.

***

Grigorij Meszezsnyikov társalapítója a legismertebb szlovák politológusokat és szociológusokat tömörítő Közügyek Intézetének (IVO), amelynek l999 óta az elnöke. A szlovákiai társadalmi és politikai helyzetet elemző monográfiai angolul és más világnyelven, több tanulmánya pedig magyarul is megjelent.1993 óta a Szabadság Rádió külső munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 15:57, szerda | Külföld

A 2023. évi fizikai Nobel-díjat Krausz Ferenc, Pierre Agostini, és Anne L\'Huillier kapta

A 2023. évi fizikai Nobel-díjat Krausz Ferenc, Pierre Agostini, és Anne L\'Huillier kapta az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért” – jelen

2023. Október 03. 07:35, kedd | Külföld

Újabb ukrán ellentámadás indulhat októberben

Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében - jelentette ki Gyenyisz Pusilin a \"Donyecki Népköztársaság\" vezetője.

2023. Október 02. 12:50, hétfő | Külföld

Az elektromos járművek globális eladása 49 százalékkal nőtt az idei első fél évben

Világszerte 6,2 millió elektromos járművet (EV) értékesítettek az idei első fél évben, ami 49 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.