Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 22. 16:24, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

A lényegről csak a kisteremben beszéltek

A lényegről csak a kisteremben beszéltek

Évkezdet villámüléssel

Gyorsan lezavarta idei első ülését a csornai képviselő-testület. A két új ponttal is kiegészített napirendet gyorsan megtárgyalták. A napirend előtti beszámolókkal és az interpellációkkal együtt egy óra alatt eljutottak a zárt ülésig. A napirendeket vita nélkül, szinte csak a bizottsági vélemények ismertetésével és a szavazásokkal tárgyalták. A jegyzői tájékoztatót hamarosan közzétesszük az elfogadott határozatokról.

Újabban érdekes munkamódszert alkalmaz a képviselő-testület. Mihelyt valami vitatott ponthoz érnek, azonnal szünetet rendelnek el, és a frakciók elvonulnak a kisterembe titokban egyezkedni. Így történt ez a Margit kórház távhő adósságából keletkezett kamat elengedéséről szóló vitában is. Dr Turi György polgármester szóbeli bevezetőjében elmondta, hogy a korábbi években felhalmozott adósságból már 4 millió forintnál több kamat keletkezett. Az államháztartási törvény szerint tilos a kötelezettségekről lemondani, így jogszerűen nincs módja az önkormányzatnak, hogy a Csornahő Kft tulajdonosaként hozzájáruljon a kamat elengedéséhez. Ekkor Kiss Ottó képviselő azonnal javasolta, hogy a rendeljenek el szünetet, és a kisteremben egyeztessenek a frakciók. Így is lett. Tíz perc múlva azzal az alkuval jöttek ki a kisteremből, hogy a kamatot nem lehet elengedni, viszont a kórház igazgatója és a távhő megbízott igazgatója egyeztessenek a kamat mértékéről, amit a kórháznak aztán be kell fizetni. Eddig rosszul számították a kamatot? Min lehet itt egyeztetni?

Furcsa demokrácia felfogás, hogy a város közvéleményének nincs joga tudni a város ügyeiről. Enyhén szólva túlzás havi majdnem egymilliót fizetni a Molnár Kft-nek, hogy élőben közvetítse a szavazásokat, mert amikor érdemi vita lenne, elvonulnak a kisterembe. A sajtó így hiába ül az ülésen, dolgozni nem tud.

Az a következménye ennek az elvonulósdinak, hogy amit nem tudhatnak az emberek, azt megpróbálják kitalálni, kombinálnak. Aztán vagy kitalálják az igazat, vagy nem. Miért is kellett titokban tárgyalni a város – valamennyiünk – 4 millió forintjának a sorsáról? A FIDESZ-KDNP képviselői nem mernek nyíltan beszéli arról, hogy a már két éve befagyasztott távhődíjak, amiken most újabb döntés értelmében 10 %-ot csökkenteni kell, a csőd szélére sodorják az önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló Csornahő Kft-t? Már két éve levált a legnagyobb fogyasztó, a tejporgyár. Azóta csak lakossági fogyasztók és önkormányzati intézmények vannak a rendszeren. A hőt gőzből, - a legdrágább módon – állítják elő, mert a tejporgyárnak gőz kellett. Az elmúlt két évben a ma már indokolatlan és drága technológián nem változtattak. A Csornahő kapott állami árkiegészítést a díjak befagyasztása óta, ezt azonban 2012 novemberétől a kormány felére csökkentette. A jelenlegi helyzetben nem hogy karbantartásra, javításra, ne adj isten fejlesztésre nem tudnak költeni, mert kormányzati döntéssel csökkentették a cég árbevételét, hanem a működési kiadásokat is alig tudják fedezni. Hát ezért nem lehet elengedni a kórház kamat tartozását?

Vajon erről beszélhettek a kisteremben? Nem tudhatjuk. Talán mindenkinek jobb lenne, ha a várost érintő kérdéseket a város nyilvánossága előtt tárgyalnák meg, még akkor is, ha vitatkoznak rajta. Akkor nem kellene kombinálni, hátha nem találjuk ki az igazat. Akkor legalább látnánk, hogy kinek mi a véleménye, meg tudnánk ítélni, hogy miként képviselik a képviselők azokat, akik őket megválasztották.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!