Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Szeptember 03. 14:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A magyar belpolitikáról is tájékozódni kíván Budapesten a finn államfő

A magyar belpolitikáról is tájékozódni kíván Budapesten a finn államfő

A magyar belpolitikáról is tájékozódni kíván, valamint Európa helyzetéről, továbbá Finnország és Magyarország jövőbeni európai uniós szerepvállalásáról tárgyal Budapesten a finn államfő.

Sauli Niinistö magyar újságírók, köztük az MTI különtudósítója előtt Helsinkiben hangsúlyozta: kíváncsi arra, hogy a magyar vezetők - köztük Áder János államfő, Kövér László parlamenti elnök és Martonyi János külügyminiszter - miként értékelik országuk helyzetét és a magyarországi demokráciával kapcsolatos, elsősorban Brüsszellel folytatott vitákat.

Finnország elnöke a londoni paralimpiai játékokról érkezik kedden magyarországi munkalátogatásra, ennek keretében előbb Budapesten tárgyal, majd szerdától Siófokon részt vesz a Finnugor Népek VI. Világkongresszusán. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az Áder Jánossal tartandó kétoldalú találkozóján milyen témákat szeretne felvetni, kijelentette: nyilvánvalóan szóba kerül Európa helyzete, továbbá a két ország uniós szerepvállalása.
"Természetesen érdekli a magyar belpolitika is" - tette hozzá Sauli Niinistö, utalva arra, hogy a budapesti kormány különböző lépéseiről az utóbbi időben sok vita folyt Brüsszelben. Ennek kapcsán kijelentette: szeretné megtudni, hogy tárgyalópartnerei miként vélekednek ezekről a vitákról.
A finn elnök szerint elsősorban a Magyarországon befektető finn cégektől kell megkérdezni, hogy elégedettek-e a befektetési környezettel. Hangsúlyozta ugyanakkor: információi szerint a finn vállalatok sikeresek Magyarországon. Szavai szerint a finn cégek "becsben tartják azokat a befektetési helyeket, ahol erős a jogrend, és a beruházás biztonságos".
A szerdán kezdődő, négyévente megrendezendő világkongresszus a finnugor népek nyelvének és kultúrájának megőrzésével és fejlesztésével, az őslakos és kisebbségi népek jogaival kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A 2008-as hanti-manszijszki kongresszus résztvevői arra kérték az anyaországi parlamenteket, hogy dolgozzák ki az őshonos népeknek és a nemzeti kisebbségeknek a választott hatalmi szervekben való méltó képviseletét. A kongresszus felszólította a magyar, az orosz, a finn és az észt kormányt, illetve parlamentet, hogy folytassa és fejlessze az együttműködést a finnugor és a szamojéd népek nyelveinek és kultúrájának állami támogatása területén. Az állami szerveket arra kérték még, hogy teremtsék meg a feltételeket a valódi kétnyelvűség kialakulásához.
Sauli Niinistö ennek kapcsán a magyar újságíróknak úgy értékelte: ami a Finnországban élő számik (lappok) helyzetét illeti, a kérdéses területeken történt előrelépés. A konferencián számi küldöttség is részt vesz - tette hozzá.
Az államfő nem válaszolt konkrétan az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miként értékeli az oroszországi helyzetet a 2008-as világkongresszus által kiemelt területeken. Niinistö azt hangoztatta, hogy a felhívás az anyaországi kormányoknak szólt, és finn elnökként leginkább a finnországi helyzet érdekli.
A négy évvel ezelőtti hanti-manszijszki kongresszuson konfliktust váltott ki az észt elnök beszéde, mert Toomas Hendrik Ilves egyebek között kijelentette: az észtek és a finnek "a szabadságot és a demokráciát választották 150 évvel ezelőtt, de több finnugor nép még nem választott". A beszédet annak idején élesen bírálta az orosz parlament egyik vezető politikusa, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség pedig úgy értékelte: a beszéd burkolt felhívás volt Oroszország területi egységének megbontására. Ezzel összefüggésben a finn elnök az MTI-nek úgy fogalmazott: Finnország nem azért vesz részt a mostani kongresszuson, hogy bárkivel összeütközésbe kerüljön.
Helsinki annak idején aktív közreműködője volt azon nyilatkozat kidolgozásának, amelyet az őshonos népek jogairól 2007 szeptemberében fogadott el az ENSZ Közgyűlése. A 2013-14-ben az ENSZ BT-tagságra törekvő Finnország elnöke ennek kapcsán az MTI újságírójának hangsúlyozta: ha Finnország BT-tag lesz, ebben a minőségében is törekedni fog a kisebbségek jogainak bővítésére, beleértve a finnugor népek jogainak erősítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni