Városlista
2022. május 29, vasárnap - Magdolna

Hírek

2015. November 13. 07:48, péntek | Belföld
Forrás: MTI -fotó:hirado.hu

A magyar szórvány napja - Sokszínű műsor a közmédiában vasárnap

A magyar szórvány napja - Sokszínű műsor a közmédiában vasárnap

A szórványban élő magyarságot mutatja be sokszínű műsorokkal vasárnap a közmédia, a tematikus napon a Duna, a Duna World, az M1 aktuális csatorna, valamint a Kossuth Rádió műsorai is foglalkoznak a témával.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik mintegy 100 anyaggal, több mint hatórás műsorral - mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-vel.

Közölte, hogy az M1 aktuális csatornán szólalnak majd meg határon túli és hazai politikusok, szakértők, míg a Duna televízióban és a Duna World csatornán a szórványban élő magyarság mindennapjaival, kultúrájával, szokásaival, a megmaradásért tett erőfeszítéseivel ismerkedhetnek meg a nézők.

A főszerkesztő beszámolt arról, hogy a budapesti Magyarság Házából számos beszélgetést láthatnak majd a televíziónézők, ott politikusok, szakértők, művészek, közéleti személyiségek beszélnek majd a szórványban élő magyarok jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, hogy az intézményben számos kulturális, hagyományőrző programot is tartanak vasárnap, amelyen bárki részt vehet.

A tematikus napon láthatnak majd a nézők az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványban élőket bemutató felvételeket.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy a közmédia egyik műsorvezetője és néhány művész "áttelepült" néhány napra a szórványban élő magyarokhoz, részt vettek a mindennapjaikban, megtapasztalták, milyen körülmények között, milyen nehézségek közepette élnek.

Példaként említette, hogy Rátonyi Krisztina Csángóföldön, Lészpeden egy panzióban dolgozott, Vadkerti Imre zenész, színész pedig a Felvidéken kapcsolódott be a helyi magyarok életébe. Benkő Péter színművész és Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója a Szerémségbe utazott, ahol nagy sikerrel adták elő a Jávor Pali utolsó mulatása című darabot.

A főszerkesztő kiemelte, hogy élőben jelentkeznek majd a Temesváron hétvégén zajló kétnapos szórványkonferenciáról. Szó lesz a műsorban a szórványban élő magyarság fogyásának megállítását célzó Petőfi-programról, megszólal a műsorfolyamban mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

A műsorfolyamban rövid bejátszásokban mutatnak be a szórványterületeken található településeket és olyan embereket, kezdeményezéseket, amelyek a magyarság megmaradását segítik. Megismerkedhetnek a tévénézők a szórványban élők szokásaival, jellegzetes ételeikkel, zenéikkel, táncaikkal, viseletükkel is.

A tematikus nap két műsorvezetője Borbás Marcsi és Böjte Csaba lesz.

Siklósi Beatrix közölte, hogy a tévé- és rádióműsorok mellett a mediaklikk.hu portálon további exkluzív riportokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett várnak a szórványterületen készült fotókat is ahethatar@mtva.hu címre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 18:16, szombat | Belföld

Barlangot találtak a fővárosban

Barlangot találtak a főváros II. kerületében, az Alsó Törökvész úton - közölte a kerület polgármestere csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. Május 28. 13:07, szombat | Belföld

Megnyílnak a tűzoltóságok gyereknap alkalmából vasárnap

Gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltóságok kapui az érdeklődők előtt vasárnap.

2022. Május 28. 08:03, szombat | Belföld

Áprilisban stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett

2022. Május 28. 07:00, szombat | Belföld

Az apa ölhette meg tizenéves lányait Aszódon

A gyanú szerint az apa megölte két tizenéves lányát Aszódon, majd öngyilkosságot kísérelt meg - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) pénteken a rendőrség honlapján.