Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Április 12. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A megyei versenyt is megnyerték az ifjú csornai lánglovagok

A megyei versenyt is megnyerték az ifjú csornai lánglovagok

A csornai általános iskolások csapata harmadik lett.

Már 17 éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a győri katasztrófavédelmi kirendeltség szervezésében április 11-én délelőtt 10 órától kezdődött a megyei döntő a Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolájában.

Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkoztak, összesen kilenc állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden állomáson meghatározott idő állt a feladatok végrehajtására.

A versenyszámok között volt tesztírás, vízkár-elhárítási feladat, elsősegély nyújtási ismereteikről is számot kellett adniuk, az Országos Mentőszolgálat munkatársainak irányítása mellett sérülteket kellett osztályozniuk, majd szakszerű elsősegélyben kellett részesíteniük őket. Labirintusban is közlekedtek a versenyzők, egyik társuk rádión irányította a többieket, akik letakart nyílású gázálarcban, egymás vállát fogva, „vakon” haladtak a bóják között, majd puttonyfecskendővel kellett célba lőniük, szintén „vakon”. Egy másik állomáson térlátást segítő ügyességi feladatok és szimbólumok felismerése következett, itt kiderült ki ismeri fel a veszélyes anyagokat, ezeket aztán meg is kellett keresni a katalógusokból és az anyag tulajdonságait felsorolni. Majd kisebb kockákból kellett kirakni egy nagy kockát úgy, hogy a rajta lévő kép a meghatározott anyag tulajdonságára vonatkozzon. A fiataloknak élményt jelentett a füsttel telített sátor, ahol különböző tárgyakat, szakfelszereléseket kellett felismerni tapogatással, majd kihozni azokat a füstből. A versenyfeladatok között volt térképismereti, helymeghatározási a viharjelző rendszer működésével kapcsolatos kérdés is, majd iparbiztonsági activity következett, de tűzoltói szerelési feladatok is várták a diákokat. Itt alapvezeték és első sugár szerelését kellett végrehajtaniuk, majd csatlakoztatni a gépjárműfecskendőhöz, végül szabályosan visszaszerelni A gyerekek élvezték a feladatokat, mindenki felkészülten küzdött az első helyekért. A versenyzők bizonyították felkészültségüket a katasztrófavédelem területén. A csapatok a nap folyamán a versenyszámok mellett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred munkatársaitól alaki ismereteket is tanulhattak és gyakorolták a menetelést is, a Mobilis munkatársai pedig hasznos kísérleteket mutattak be az érdeklődőknek.

A 9 versenyszámban elért eredmények megyei összesítésével végül a következő területi eredmények születtek:

Általános iskolai kategóriában az első helyezést a Somogyi József Általános Iskola csapata érte el Ásványráróról, második a Tét ÖTE (Kisfaludy) általános iskolai csapata, míg harmadik helyezett a csornai ÖTE Heszti-Ászok általános iskolai csapata lett.

A középiskolások versenyében az első helyet a Csornai ÖTE Lánglovagok középiskolai csapata, a másodikat a Zsirai középiskolások csapata, a harmadik helyet a Győrszemere ÖTE középiskolai csapata szerezte meg.

Minden résztvevő csapat vidám hangulatban versenyzett, s kellemesen elfáradva, kupákkal és ajándékokkal térhetett haza a viadalról.

A mai megyei verseny nyertesei tehát a Somogyi József Általános Iskola Ásványráróról és a Csornai ÖTE középiskolai csapata képviseli megyénket az országos versenyen április 22-én Budapesten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.