Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2015. Szeptember 11. 13:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

Telefonon egyeztetett az európai migrációs válsághelyzetről pénteken Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a migránsok egyre növekvő száma ma az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, amellyel csak az összes EU-tagállam és -intézmény szolidaritáson alapuló együttműködése, valamint az érvényben lévő uniós jogszabályok maradéktalan betartása útján lehet megbirkózni.

Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a schengeni övezet határainak megvédésére, és ez a helyzet azért állt elő, mert Görögország nem tartja és tartatja be területén az Európai Unió jogszabályait.

A megbeszélésen elhangzott: Bajorország terhelhetősége határához érkezett a migráció egyre nagyobb méretei miatt.

Orbán Viktor nagy megértést mutatott a bevándorlási célponttá vált Németország növekvő terhei kapcsán. A miniszterelnökök szilárd meggyőződése szerint a leghatékonyabb megoldást az jelentené, ha a meglévő európai szabályokat és mechanizmusokat újból teljes mértékben és következetesen alkalmaznák az EU egész területén.

A felek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a schengeni megállapodás fenntartásáért és megőrzéséért, amely az európai polgárok biztonságának és szabad mozgásának alapja.

A schengeni rendszer most komoly próbatétel alatt áll, ugyanakkor ez az európai egység magja - hangoztatta a két miniszterelnök. Most az a legfontosabb, hogy elősegítsünk és támogassunk minden olyan döntést, amely az EU külső határainak védelmét biztosítja - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: szükség esetén az Európai Uniónak fizikai értelemben is át kell vennie a külső határok őrzését Görögországtól.

Elhangzott: a határvédelem terén Magyarországnak is szüksége van az EU-tagállamok és az európai intézmények támogatására és együttműködésére - számolt be az MTI-nek a megbeszélésről Havasi Bertalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő