Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 02. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A motorozás nagyszerű dolog, ámde rendkívül veszélyes

A motorozás nagyszerű dolog, ámde rendkívül veszélyes

Sajtóközlemény

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. A statisztikai elemzésekből megállapítható, hogy a motorkerékpáros balesetek első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, ezt követi az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak meg nem tartása, valamint a szabálytalan előzés, figyelmetlen, gondatlan vezetés.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel valamint kerékpárral közlekedők, utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve.A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában, baleset esetén a sérülés súlyossági fokának alakulásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. Megemlítendő, hogy a bukósisak megfelelő használata egy kerékpáros baleset esetén is életet menthet.

A motoros balesetek elkerülésére, megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások, továbbá a partnerség elve alapján. A gépkocsivezetők mellett persze a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság-észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.

Külön is kiemelhetjük a sebességhatárok betartásának fontosságát. Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető a megengedett sebességgel haladna a veszély keletkezése pillanatában, baleset bekövetkezésekor pedig a sérülés súlyossága lenne enyhébb.

Ennek egészen egyszerű oka van: ha a veszély észlelése pillanatában lassabban közlekedünk, akkor később érkezünk a veszélyes helyszínre, s a másik járműnek van ideje kihaladni előlünk. Ha pedig mégis baleset következik be, a lassúbb ütközési sebesség általában enyhébb sérüléssel jár.

A Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság arra kéri a közlekedőket, a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben, s fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait! Ittasan soha ne vezessenek! Egy életünk van, figyeljünk egymásra!

Balesetmentes közlekedést kíván a

Győr-Moson-Sopron Megyei KözlekedésiBaleset-megelőzési Bizottság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!