Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Szeptember 23. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A múlt héten a víz volt az úr

A múlt héten a víz volt az úr

A 38. héten történt.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten 127 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen 5 ember sérült meg.

Kisbusz és egy elektromos személyautó ütközött hétfő délután a 86-os főúton, Beled térségében. A kapuvári hivatásos, a répcelaki önkormányzati és a beledi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. A személyautót hőkamerával többször is ellenőrizték az egységek. A baleset során egy ember megsérült, őt könnyű sérülésekkel kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. A tűzoltó egységek biztosították a helyszínt a rendőrségi helyszínelés ideje alatt.

Lom és szemét égett a kazán mellett egy családi ház pincéjében kedd délelőtt Jánossomorján, az Árpád utcában. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos megkezdte a tűz oltását, végül az egységek vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd kivitték az alagsorból a holmikat. A tulajdonos kisebb égési sérüléseket szenvedett a tűz oltása közben, a mentőszolgálat munkatársai ellátták a helyszínen, azonban kórházba szállítására nem volt szükség.

Kigyulladt egy családi ház szerda délután Gönyűn, a Deák Ferenc közben. A tűz az épületben egy szobát, a folyosót és az előteret érintette. A győri hivatásos tűzoltók teljes légzésvédelem mellett avatkoztak be, több vízsugárral fékezték meg a lángokat és a melléképületből három propán-butángáz palackot is kivittek, amelyeket nem ért hőhatás. Az egységek egy embert kivittek az épületből, majd átadták őt a mentőknek, azonban az életét már nem lehetett megmenteni.

Teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres melléképület csütörtök este Jánossomorján, a Szenti István utcában. Az épületben faanyag, állványzat és használati tárgyak égtek. A mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos, valamint a jánossomorjai önkéntes tűzoltók több vízsugárral eloltották a lángokat, majd megbontották az épület tetőszerkezetét és az oldalsó lemezborítását további izzó részeket keresve. Az eset során nem sérült meg senki.

Megdőlt egy tizenöt méter magas kőrisfa vasárnap délután a 15-ös főút mellett, Mosonmagyaróvár és Bezenye között. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók kivágták és eltávolították a járműforgalmat veszélyeztető fát.

Egy négytengelyes, billenőplatós teherautó szorult a híd alá szombat délelőtt az M1-es autópálya 162-163-as kilométere között, az országhatár felé vezető oldalon. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók az autómentővel közösen kivontatták a beszorult kamiont, majd az autópálya karbantartókkal közösen felitatták a kifolyt hidraulika olajat. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Két személyautó ütközött vasárnap délelőtt Győrben, a Baross Gábor úton. A baleset során a gyalogos átkelőhely jelzőlámpája is kitört. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, közreműködtek a kifolyt üzemanyag felitatásában és a törmelék eltakarításában. A balesetben nem sérült meg senki.

Győr-Moson-Sopron vármegyében több, mint 1000 ember, köztük közel 400 hivatásos tűzoltó, katona és rendőr, valamint a vízügy szakemberei vettek részt az árvíz elleni védekezésben.

Az elmúlt héten vármegyénkben a hivatásos tűzoltóságok átálltak a 24/24-es szolgálati rendre, így egy teljes szolgálati csoport tudott bekapcsolódni az árvíz elleni védekezésbe. A védekezés koordinálása érdekében operatív törzset működtett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is. Emellett a védekező településeket a vízügyi műszaki irányítók mellett katasztrófavédelmi összekötők is segítették. A szakemberek egyebek mellett homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, valamint koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét, koordinálták a védekezési feladatokat, valamint felmérték a helyszíni feladatok végrehajtására szükséges erőket és eszközöket.

Az árvíz miatt a szakemberek lezárták a Győr belvárosában lévő Kossuth-hidat és Vámosszabadinál a Medvei-hidat, tehát a Magyar-Szlovák határátkelőt.

A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a megyében mindenhol megkezdődött az apadás. Ezeken a szakaszokon az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már. A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.

2024. Szeptember 27. 16:00, péntek | Helyi

Mutassuk meg hazánk értékeit!

Rábaközi fotósok figyelem!