Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 02. 06:58, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A nyugdíjak adómentességének megőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány

A nyugdíjak adómentességének megőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány

A jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását, vagyis a nyugdíjak 2013 utáni adómentességének megőrzését célzó törvényjavaslatot terjesztett pénteken az Országgyűlés elé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető javaslatának indoklásában emlékeztet: a nyugdíjak adóztatásának kérdését egy 1997-ben hozott törvény veti fel, amely a jövő évtől bruttó összegű nyugdíjakat állapítana meg a bruttó keresetekből, és a jelenlegitől eltérő léptékű, lineáris mértékskálát alkalmazna a nyugdíjszámításhoz.
Balog Zoltán ugyanakkor hangsúlyozza, a bruttó nyugdíj megállapításához kapcsolódó jogszabályok nem készültek el, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó szabályozás átalakításával pedig indokolatlanná vált a 2013-ra vonatkozó szabályok fenntartása. A miniszter javaslata ezért a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását tartalmazza, vagyis - mint leszögezi - a nyugdíjak továbbra is személyijövedelemadó-mentesek maradnak.
A törvényjavaslat alapján ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíj összege a jövő évtől is az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresettől függ. Ugyancsak megmarad az a szabály, hogy az öregségi teljes nyugdíj összege nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj külön jogszabályban meghatározott legkisebb összegénél, ha a figyelembe vehető szolgálati idő eléri a húsz évet.
Változik azonban a magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjszámítási képlete, amivel a tárcavezető szerint egyértelművé válik, hogy a tagok a 2011. november 30-át követő időre teljes összegű társadalombiztosítási nyugdíjra jogosultak, mivel ők is 10 százalék nyugdíjjárulékot fizetnek. A nyugdíj összegének kiszámításakor 2013-tól alkalmazandó szolgálati idő szerinti mértékskála megegyezik a jelenleg hatályossal.
A módosítás része még, hogy a nyugdíjminimumnál nem lehet alacsonyabb a hozzátartozói ellátás alapjául szolgáló öregséginyugdíj-összeg. A javaslat alapján ezt a szabályt 2012. január 1-jére visszamenőleg kellene alkalmazni.
A törvényjavaslat elrendelné az özvegyi járadék szabályainak visszamenőleges alkalmazását is, ha az a jogosultra nézve kedvező. Kimondja továbbá, hogy a 2012. január 1-jétől öregségi nyugdíjra változott korábbi rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjakat a továbbiakban is meg kell téríteni. A javaslat emellett szeptember 1-jéig haladékot ad a korábban rendszeres szociális járadékban vagy átmeneti járadékban részesülő személyek özvegyi nyugdíjának csökkentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.