Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Július 21. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Gasztroangyal

A Rábaköz ízei - recepttel

A Rábaköz ízei - recepttel

Hagyományos népi ételek

Rábaközi vert perec

Hozzávalók:
15 db tojás
másfél kg liszt
cukor, ízlés szerint
vaníliás cukor
fél mokkáskanál szalalkáli
10 dkg vaj
1 dl rum

Elkészítés:
A tojásokat egy tálba felütjük, majd alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a szalalkálival elkevert liszt felét, és összegyúrjuk. Végül a rummal, a vajjal és a maradék liszttel is összedolgozzuk. Lisztezett deszkára borítjuk és ott folytatjuk a gyúrást. Amikor a tészta elkészült, húsdarálón kétszer átdaráljuk, és „összeütjük”, azaz erőteljesen egymásra paskoljuk a tésztát. Egy órát pihentetjük. Nagyjából másfél, két centi vastag rudakat sodrunk belőlük, melyek végét összeillesztjük, körbe középen egy kicsit megvágjuk (nem kell végig vágni.) És a szélinél is ejtünk egy-két bemetszést. Meleg, de nem forró vízben, nagyjából 15 percet főzzük. Amikor a tészta feljön a víz tetejére onnan számítva 6 percet kell főzni. Miután kivettük a vízfürdőből, hideg vízbe mártjuk és két napig állni hagyjuk. Kemencében vagy előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Sokáig eláll.

Kapuvári bicskás pecsenye

Hozzávalók:
sertéskaraj egészben, csont nélkül
10-15 dkg húsos szalonna
5-10 dkg sonka
1 kis fej lilahagyma
1 kis fej vöröshagyma
fél szál lángolt kolbász
fokhagyma

bors
mustár
liszt

A sütéshezzsír

Elkészítés:

Először nyitott szeleteket vágunk a karajból, azaz úgy szeleteljük fel, hogy minden második szeletet vágunk csak végig a húson. Középen nem vágjuk teljesen végig a szeletet, az alján fél centi vastagságnyi húst egyben hagyunk. Kihajtva vékonyra klopfoljuk. Mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a belső felét vékonyan megkenjük mustárral, majd félre tesszük.

A húsos szalonnából kis kockákat vágunk, kevés zsíron kisütjük. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymákat, a csíkokra vágott sonkát, és együtt megdinszteljük. A töltelékből vékonyan rásimítunk a széthajtott karaj egyik felére, majd 3-4 karikára vágott kolbászt is ráhelyezünk, és a hús szabadon hagyott felét visszahajtjuk a töltelékes részére. Hústűvel a nyitott oldalait megtűzzük, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és forró zsírban pirosra sütjük. Közben a maradék húsos szalonnát felszeleteljük, fél centinként bevagdossuk mint egy kakastaréjt, és mindkét oldalát kisütjük. Amikor a hús megsült, félbevágjuk, és egy-egy szelet sült szalonnát a tetejére téve tálaljuk. Köretnek sült burgonya és grillezett gomba illik hozzá.

Kapuvári böllérmáj

Hozzávalók:
40-50 dkg sertésmáj
20-30 dkg velő (fele akkora mennyiség, mint a máj)
50 dkg vöröshagyma

őrölt, fekete bors
majoranna
zsír

Elkészítés:
A hagymát fél karikára vékonyan felszeleteljük, és bő zsíron megfonnyasztjuk. Amikor készen van, akkor rátesszük a megtisztított 4-5 cm hosszú, 5-8 mm vastagra csíkozott májat, és heves tűzön, állandóan keverve addig pirítjuk, míg a színét nem váltja minden darab. Közben ízesítjük majorannával és őrölt borssal. Ezután adjuk a hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott velőt. (A velőt óvatosan meg kell mosni, és ügyelni kell arra, hogy ne maradjon csontszilánk közte, utána le kell hártyázni.) Azért, hogy a velő ne törjön össze, nagyon óvatosan kevergessük. A velő pár perc alatt megsül, ezért elég hamar elkészül az étel. Csak közvetlenül a tálalás előtt sózzuk, mert a máj megkeményedik a sótól.

(Forrás: a képekre kattintva is elérhető)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása