Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 10. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Google

A Rábaközben is találkozhatunk a Google utcakép autójával

A Rábaközben is találkozhatunk a Google utcakép autójával

Magyarországon a Google Utcakép szolgáltatása 2013 óta érhető el.

Azóta a helyi képanyagot rendszeresen frissítik, hogy az a lehető legpontosabban tükrözze a valóságot. Az autók mellett gyalogosan, valamint biciklivel kezdték el bejárni az ország különleges pontjait. Az indulás óta az utcák és utak mellett több gyalogos zónát is rögzítettek.

Az idei bejárás március 9-én indult, és fő célja a Google Utcakép városokról és azokat összekötő utakról készített fotóinak frissítése a Google Térképen. A Google Utcaképnek köszönhetően a felhasználók virtuálisan bárhonnan felkereshetik a magyar városok többségét, ezzel együtt pedig meglátogathatnak számos kulturális nevezetességet, például kastélyt és várat, illetve közelebbről is megtekinthetik az országban található nemzeti parkokat és egyéb természeti csodákat. A Google tisztában van azzal, hogy a települések és az őket összekötő utak infrastruktúrája folyamatosan változik, ezért képeit rendszeresen frissíti, ezzel segítve az embereket a biztonságos és pontos tájékozódásban.

Az Utcakép fotói négy lépésben készülnek a Google leírása szerint:
"Először be kell járnunk és le kell fényképeznünk az Utcaképben megjelenítendő helyeket. Számos tényezőt – többek között a különféle területek időjárását és népsűrűségét – is figyelembe vesszük annak megállapítása során, hogy mikor és hol lehet a lehető legjobb képeket elkészíteni.

Másodszor ahhoz, hogy minden képet megfeleltethessünk a térképen szereplő földrajzi helyének, kombináljuk az autón lévő olyan érzékelők jeleit, amelyek a GPS-koordinátákat, a sebességet és az irányt rögzítik. Ezek alapján rekonstruálni tudjuk az autó pontos útvonalát, és szükség szerint meg is tudjuk dönteni, illetve megfelelően tudjuk igazítani a képeket.

Harmadszor annak érdekében, hogy elkerüljük a panorámaképekben maradó „lyukakat”, az egymás mellett lévő fényképezőgépek részben egymást átfedő képeket készítenek, mi pedig egyetlen 360 fokos képpé „fűzzük össze” a képeket. Ezt követően különleges képfeldolgozó algoritmusok lépnek működésbe, amelyek csökkentik a képek találkozásánál megjelenő „öltések” láthatóságát, és megfelelő átmenetet biztosítanak.

Végül az autóra szerelt három lézer sugarainak visszaverődési ideje tájékoztatást ad az egyes épületek és tárgyak távolságáról, illetve lehetővé teszi számunkra a háromdimenziós modellezést. Amikor egy távolabbi területre lép, ez a háromdimenziós modell meghatározza, hogy melyik a legjobb megjeleníthető panoráma az adott helyről."

A személyes adatok védelméhez való jogok érvényesülése érdekében a közzétételt megelőzően speciális eljárás alá vetik a képeket, amely elhomályosítja az emberek arcát, illetve a rendszámokat, így azok nem lesznek beazonosíthatók. Az Utcakép lehetőséget kínál a felvételek közzétételét követően is további részletek (egyének, házak, autók, stb.) elhomályosítására, ezt a képek jobb alsó sarkában található "Hiba bejelentése" gombra kattintva lehet igényelni.

A magyarországi útvonalterv:

Kívülálló okok (időjárás, útlezárások stb.) miatt bármikor előfordulhat, hogy az autók nem járnak, vagy egyéb változások történnek a tervekhez képest. Amennyiben egy adott város szerepel a listában, akkor előfordulhat, hogy a bejárás kiterjed a közelben található kisebb városokra, településekre is.

Címkék: Google, utcakép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A Kerényi György Művészeti Iskola felvételi tájékoztatója

Három tanszakon: zene, képzőművészet, néptánc várják a jelentkezőket.

2024. Április 22. 09:00, hétfő | Helyi

Milyennek látják a hazai közlekedési kultúra színvonalát az autóbusz-vezetők?

Online felmérés több mint tízezer dolgozó körében.