Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 03. 15:48, kedd | Helyi
Forrás: Csorna Pántlika Néptáncegyüttes

A rábaközi táncok és táncosok meghódították a fővárost

A rábaközi táncok és táncosok meghódították a fővárost

Lengyel Ágnes, a csornai Timaffy László Alapfokú Néptánciskola tanára tájékoztatta az infoRábaközt a hétvégi Országos Táncháztalálkozóról.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit.
Évek óta a rendezvény egyik kiemelkedő programja az Aprók Bálja, ami gyerekekről szól, gyerekeknek.
Az idén a régiónk, Győr-Moson-Sopron – Vas – Zala megye gyermekcsoportjai, táncoktatói állították össze és bonyolították le a közel 6 órás programot, melyen a színpadi bemutató a tánctanítás, énektanulás, ügyességi játékok és nem utolsó sorban a régió legénycéheinek bemutatója, valamint legény próbák is kiemelkedő szerepet kaptak.
Régiónkból közel 900 táncos, zenész utazott fel a Papp László sportarénába. A bemutatkozó csoportok kb. 16-18 táncegyüttest, művészeti iskolát és zenekart képviseltek.
A nap folyamán a nézők és táncot kedvelők ízelítőt kaphattak zalai táncokból, vasi táncanyaggal ismerkedhettek, szigetközi, tardoskeddi táncokkal is készültek az oktatók és csoportok, de nem maradtak ki a soproni és Sopron környéki német nemzetiségi táncok sem.
Szűkebb hazánk, a Rábaköz valamennyi táncos települése bemutatkozott. Láthattak, tanulhattak a résztvevők csornai, kapuvári, vitnyédi, szili, szanyi táncanyagot a helyi csoportjaink közreműködésével.
Külön blokkot képviseltek a műsorban a Rábaköz táncai. A látványos bevonulás után páros verbunkok következtek : vitnyédi (Antal Áron), agyagosszergényi (Csitei Gábor) Cseh Tamás és zenekara kíséretében-
A színpadon a csornaiak számára különösen ismetős pünkösdi királyválasztás, törökbasázás, valamint csárdás és friss szerepelt a Pántlika Néptáncegyüttes bemutatójában, kísért a Fajkusz Banda .
A tánctanítás során sok rábaközi táncot próbálhatott ki és gyakorolhatott szakértő segítséggel a nagyszámú érdeklődő.
- csornai csárdás és friss, szanyi csárdás és friss Lengyel Szabolcs és Hoffner Nikolett, Vrábel János és Schofhauser Gerda; Fajkusz Banda, Lipics Viola és zenekara
- szili karéjLengyel Szabolcs; Fajkusz Banda, Lipics Viola és zenekara
- bogyoszlói dus - Lengyel Szabolcs; szanyi dus - Klauz Balázs Fajkusz Banda, Lipics Viola és zenekara
- Rábaközi polgári táncok – Bakonyi András és Bakonyi Zsuzsanna; Cseh Tamás és zenekara
- vitnyédi csárdás és friss, kapuvári csárdás és friss Csitei Gábor és Nagy Ramóna, Antal Áron és Delbó Krisztina, Maráz István és Szabó Krisztina; Németh Dénes és zenekara
- párnás tánc Vrábel János és és Schofhauser Gerda; Németh Dénes és zenekara

Kísérő programként zajlott a „Hétpróba” a Nyugat-dunántúli Legénycéhek szervezésében – minden vállalkozó kedvű fiatal legény kipróbálhatta erejét, ügyességét – vajon kiállja-e a Legénycéhek próbáit?

Címkék: néptánc, rábaköz

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.