Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 08. 21:48, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

A rendőr arra született, hogy segítsen

A rendőr arra született, hogy segítsen

Szakma, szponzoráció, nosztalgia- Dr Orbán Péter beszélt a hivatásról, az alma materről és a jó vadpörköltről.

A VIII. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny egyéni döntőjének résztvevői még a feladataikat teljesítették, mikor az esti különleges vacsorájuk előkészítő munkái megkezdődtek. Nem sok diák mondhatja el magáról, hogy a vacsoráját a volt országos rendőrfőkapitány, volt Vas megyei rendőrfőkapitány lőtte és főzte nagy hozzáértéssel és nagy odafigyeléssel.
Dr Orbán Péter rendőrségi főtanácsos, aki ma a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója több okból is szívesen látott vendég Csornán a Hunyadi Gimnáziumban. Volt diákként a mai napig szoros szálak fűzik egykori iskolájához, és a most zajló országos rendészeti tanulmányi versenyhez szakmailag is szorosan kötődik.

- Szakmai elkötelezettség köti a most zajló versenyhez, magánéleti emlékek a volt iskolájához. Kinek a fejében született meg az ötlet, hogy a mai vacsora elkészítésével támogassa a rendezvényt?

- Iskolavezetőként tudtam, hogy ezt a versenyt most a csornai Hunyadi rendezi, Ha egy kisváros országos rendezvényt szervez, minden segítség elkel. Ma bemutatót és toborzót tartott az általam vezetett iskola, és mivel a pénz mindig kevés, úgy gondoltam, hogy a mai vacsorához ilyen módon hozzá tudok járulni az iskola "öreg diákjaként".

- Hol esett a mai vacsorának való?

- Jó pár estét eltöltöttem a lesen a Szombathelyi Vadásztársaság területén, ahol tag is vagyok, mire elejtettem a ma este kondérba kerülő vaddisznót. Mindig örömmel támogatom az ilyen rendezvényeket.

- Mit lehet mondani a fiataloknak, hogy miért válasszák a rendőri hivatást?

- Majdnem 45 évet dolgoztam rendőrként. Az első a stabilitás. A közbiztonság állapota miatt senkinek nem kell félni, hogy elveszti a munkáját. A másik érvem az, hogy vannak emberek, akik arra születnek, hogy segítsenek. A rendőr ilyen. A harmadik, hogy türelemmel, tanulással és jó munkával előre lehet lépni, és az előre lépés több fizetéssel is jár.

- A versenyző fiatalok számára örök élmény, hogy a volt országos rendőri vezető, egy tévéből is ismert arc fózte a vacsorájukat. Mi a jó Orbán Péter féle pörkölt titka?

- Az első a jó alapanyag. Mi vadászok úgy tartjuk, hogy a porhanyós fiatal állat húsát szeretjük megenni, az öreg rágóst adják el a vendéglősök - válaszolta huncut mosollyal. Nagy titok nincs, nem szabad túl gyorsan főzni, figyelni kell a fűszerezésre. Én a hagymát nem pirítom, hanem először főzöm, hogy szétessen, vastag szaftja legyen. Egy kis füstöltet mindig adok hozzá. Az üres tányér a siker bizonyítéka.

- Milyen érzés visszajönni a régi iskolába?

- Nekem nagyon jó érzés. Vas megyei kollégáimnak mindig megmutatom a gimnáziumot, mikor átutazunk a városon. Nagyon szép négy évet töltöttem itt. Különösen nagy élmény volt egykori kedves osztályfőnököm, Karakai Panni néni 80. születésnapját itt együtt ünnepelni. Mi szakmát is szereztünk akkoriban, Holper kertész keze alatt én itt egy "faiskolát" is kijártam, gyümölcstermesztő faiskola kezelő végzettséget szereztem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.