Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 01. 07:23, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A rögzített árfolyam mellett a gyermekekre maradhat a devizahitel törlesztés

A rögzített árfolyam mellett a gyermekekre maradhat a devizahitel törlesztés

Mivel a gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó törlesztőrészlet nem haladhatja meg a rögzített árfolyamú időszak utolsó részletének 15 százalékát, a bankok a futamidőt fogják elhúzni akár az adós 75 éves koráig.

Megjelent az a kormányrendelet, ami kitér az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos fontos részletszabályokra is. Így sok találgatás után egyértelművé válik, hogy mivel is jár a rögzítés.

Eddig nem sokan éltek az árfolyamrögzítés lehetőségével, aminek oka lehet, hogy van, akinek nem érdemes, illetve van, aki nem tud belevágni - véli Bánfalvi László az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

„Akiket a CHF árfolyam rögzítése érint, a rendelet szerint 3 évre 180 Ft-os árfolyammal törleszthetik hitelüket, a jelenlegi cca. 240-es árfolyammal ellentétben, ami egy 25 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelenthet” – összegzi Bánfalvi László. „A 3 év letelte után viszont ennek az „ára”, hogy lényegesen magasabb is lehet a törlesztőrészlet a csökkentetthez képest. A gyűjtőszámla törlesztése miatt ugyan csak 15 százalékkal nőhet a teljes törlesztőrészlet, de az árfolyam és a piaci kamatok változása nem kiszámítható, így egy negatív forgatókönyv esetén a havonta a banknak fizetett törlesztőrészlet 15 százaléknál nagyobb mértékben is nőhet” – hangsúlyozza Bánfalvi László.

Az árfolyam esetleges további és tartós gyengülése azt hozza magával, hogy a gyűjtőszámlán képződő tartozás is jelentősen nő, ráadásul ez a tartozás folyamatosan kamatozik. Ráadásul 3 havonta kamatos kamattal növelt módon, ami növeli a terheket. Természetesen, ha a forint árfolyama tartósan erősödik, akkor ilyen gond nincs, viszont attól még 3 évig folyamatosan 180-as árfolyamon kell törleszteni, s az árfolyamból adódó pozitív változást az adós nem fogja érezni. A 3 év letelte után a normál annuitással történik a kamatszámítás (úgy mint egy lakáshitel – havi egyenlő részletekben). Ennek a kamatát a pénzintézet fogja meghatározni, valószínűleg az azonos célú aktuális piaci forinthitelek kamatával (ami jelenleg 10-12 százalék körül mozog) lesz egyenlő. Az pedig természetes, hogy a teljes tőketartozás (hiszen így már 2 hitele lesz az adósnak) is megemelkedik, kb. 10 százalékkal. Az előtörlesztést a bankok a deviza kölcsönre vonatkozó előtörlesztésként fogják elszámolni, ami szintén további költséget jelent.

A fő szabály, hogy a gyűjtőszámla hitelre vonatkozó törlesztőrészlet nem haladhatja meg a rögzített árfolyamú időszak utolsó részletének 15 százalékát. Természetesen a devizahitel-részre nem vonatkozik ez a korlátozás (az árfolyamváltozással együtt nő – vagy csökken). „Ez pedig azért lényeges, mert könnyen lehet olyan eset, hogy a 15 százalékos szabály miatt a bank (erre a jogszabály lehetőséget biztosít) a gyűjtőszámla hitel futamidejét megemeli, akár az eredeti devizakölcsön futamidejét meghaladó maximum 30 évvel és a hiteladós legfeljebb 75 éves koráig” – figyelmeztet a Hitel Center Központ ügyvezetője.

Bánfalvi László szerint aki nem szeretné, hogy a gyermekei nagyobb adósságot örököljenek, akkor mindenképpen érdemes vagy előtörleszteni (már ha erre lesz lehetősége) vagy a jogszabály szerint a rögzített árfolyam alkalmazási időszak utolsó időpontja előtt legalább 60 nappal írásban jelezni kell a finanszírozónak, hogy rá ne alkalmazzák a 15 százalékos szabályt. Ezen időpont elmulasztása esetén a bank automatikusan futamidőt hosszabbít, ha a tartozás persze ezt indokolja. A hosszabbítás nagysága pedig alapvetően az árfolyam alakulástól függ, hiszen ha tartósan 240-es árfolyam lesz a következő 3 évben, akkor erre valószínűleg nem kerül sor („csak” a törlesztőrészlet emelkedik), míg egy tartós 260-as vagy e feletti árfolyam akár több tízéves futamidő emelkedést is jelenthet-minderről a Gazdasági Rádió honlapja számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.