Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 07. 13:13, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

A számok is színházi szombat estét ígérnek

A számok is színházi szombat estét ígérnek

Szombaton újra összecsap a spanyol futball két óriása, itt az idő, hogy a szurkolók is elkezdjenek hangolni a nagy meccsre. Minden, ami El Clásico, a FourFourTwo háromrészes sorozatában.

A mostani lesz a két csapat 82. meccse a Bernabéuban, az örökmérleget tekintve a Real Madrid fölénye jelentős, mégis az utóbbi évek alapján a Barcelona őrizhet szebb emlékeket a madridi meccsekről. Ahogy eddig mindig, úgy szombatra is igaz a tétel, miszerint az El Clásicón nem csak a spanyol labdarúgás két zászlósa, hanem két teljesen ellentétes felfogás is találkozik, hogy a meccs végére kiderüljön: három év után van-e esély, hogy őrségváltás történjen a spanyol bajnokságban, vagy a Barcelona továbbra sem kíván lemondani trónjáról.

81 meccs a bajnokságban
A szombati lesz a két csapat 82. találkozója a Bernabéuban, az eddigieket figyelembe véve a Real Madrid ötvenszer hagyta el győztesen a pályát, 15 döntetlen született, míg a Barcelona idegenben csupán 16-szor tudott nyerni. A „királyi gárda” ugyanakkor legutóbb 2008-ban győzte le ősi riválisát saját stadionjában, azóta kétszer nyertek a katalánok, egyszer lett döntetlen.

260 rúgott gól
A szenvedély és az érzelmek mellett a rúgott góloknak is fontos szerep jut a madridi El Clásicókon, ezt jelzi, hogy a két csapat meccsein átlagosan 3,21 gól születik. Mindent egybevéve csak háromszor fordult elő, hogy Madridban gól nélküli döntetlent játszottak a csapatok, először az 1930/31-es szezonban, aztán 1972/73-ban, legutóbb pedig az 1986/87-es madridi El Clásicón maradtak érintetlenek hálók. A Real Madrid 170, a Barcelona 90 gólt szerzett a Bernabéuban.

8–2, a legnagyobb hazai győzelemben
A spanyol kupában 11–1-re is tudott nyerni a Real Madrid a Barcelona ellen, ha viszont csak a bajnoki meccseket nézzük, akkor nem sokkal a polgárháború kirobbanása előtt, 1935. február harmadikán regisztrálták a legnagyobb különbségű hazai győzelmet. A régi Chamartínban lejátszott meccset végül 8–2-re nyerte meg a Madrid, Sañudo négy, Lazcano három gólt szerzett, rajtuk kívül betalált még Luis Regueiro. A Barcelona részéről csak Escolá és Guzmán volt eredményes, a katalán csapatot pedig a klub egykori kapusa, Platkó Ferenc irányította.

0–5, a legnagyobb vendég győzelem
Barcelonában egy korszak kezdeteként emlegetik 1974. február 17-ét, amikor a gránátvörös-kékek a Bernabéuban gázoltak bele a Real Madrid olyannyira féltett büszkeségébe, stílusteremtő, lenyűgöző játékot bemutatva. Ekkora különbséggel sosem tudott nyerni a Barcelona a Real Madrid vendégeként, több gólt viszont szerzett, mégpedig 35 évvel később, 2009. május másodikán, amikor a lefújás pillanatában 2-6 állt az eredményjelzőn.

16 El Clásicó Raúllal
A két csapat történelmében Raúlt untathatta leginkább a nagy felhajtás, a Schalke jelenlegi támadója ugyanis 16 meccsen is szerepelt a Barcelona ellen a Bernabéuban. Először az 1994/95-ös szezonban, a Real Madrid 5–0-s sikerével végződő találkozón játszott a Barcelona ellen, utoljára pedig 2010-ben, amikor Rafael van der Vaart helyett lépett pályára a 68. percben. Raúl hozzáállását jelzi, hogy a forró hangulat ellenére sosem kapott sárga lapot, ellenben lőtt kilenc gólt, és olyan neveket utasított maga mögé a lejátszott meccsek tekintetében, mint Gento, ifj. Manuel Sánchís, Pirri és Santillana, akik mindnyájan 15 madridi El Clásicón szerepeltek. Legenda.

12 meccs Xavival
A Barcelona történelmében hárman is vannak, akik 12 meccset játszottak a spanyol fővárosban, közülük az egyik Xavi, aki szombattól már egyedül fogja vezetni ezt a rangsort. Rajta kívül César Rodríguez és Migueli játszott 12-szer a Real Madrid otthonában, nekik azonban nyilván már nem lesz esélyük tovább gyarapítani ezt a számot. Nem úgy Carles Puyolnak, aki a maga 11 madridi fellépésével a leginkább közel van Xavi pole pozíciójához.

16 kiállított játékos
Nem csak a felfokozott hangulat, az utóbbi időkben a gyakran eltúlzott médiakampány is hozzájárult ahhoz, hogy a madridi El Clásicókon cseppet sem ritka a kiállítás. A Bernabéuban eddig hét játékost állítottak ki a Real Madridból, kilencet a Barcelonából, ezek közül az egyik legemlékezetesebb Doménec Balmanya esete: a katalán játékost az 1935/36-os szezonban veszélyes játék miatt zavarta öltözőbe a játékvezető, annak ellenére, hogy ebben az időszakban még nem léteztek lapok. Az újidőkben Michel Salgadót, Luis Figót, Gutit és Raúl Albiolt állították ki a Real Madridból, a Barcelona mostanság csak Sergi és Xavi kiállításai miatt fejezte be tíz emberrel a meccset.

7 sárga lap Hierrónak
A korszak meghatározó hátvédjét hétszer is sárga lappal figyelmeztették a játékvezetőt, kiállítani azonban egyszer sem kellett. Hierro összesen 14 El Clásicót játszott a Barcelona ellen a Bernabéuban, azaz minden második meccsén sárga lapot kapott, de ugyanennyi alkalommal figyelmeztették a Barcelona egykori védőjét, Sergit is.

13 „áruló” a csapatokban
Hivatalosan 16 olyan játékos volt, aki pályafutása során a Real Madridban és a Barcelonában is szerepelt, a Bernabéuban azonban csak 13-an léptek pályára legalább egyszer El Clásicón. A névsor így is elég markáns, ismeretlen nevet nehéz lenne felfedezni: Alfonso Pérez, Albert Celades, Luis Figo, Gica Hagi, Michael Laudrup, Luis Enrique, Luis Milla, Lucien Muller-Schmidt, Fifo Navarro, Ronaldo, Josep Samitier, Bernd Schuster és Justo Tejada.

9 Raúl és Di Stéfano gól
A góllövők örökranglistájára pillantva a Real Madrid dominál, a két legeredményesebb játékos a madridi El Clásicók során Raúl és Di Stéfano volt kilenc-kilenc találattal, utóbbi egyiket tizenegyesből szerezte. A Barcelonánál a jelenlegi keretben kell keresni minden idők legeredményesebb játékosát, Lionel Messi már négy gólt szerzett a Bernabéuban, egyet tizenegyesből, valamennyit a Guardiola-érában. A sorozatot szombaton folytathatja.

13 meccs Miguel Múnozzal a kispadon
A legtöbbször a korszak legendás edzője, Miguel Múnoz irányította a Real Madridot a Bernabéuban, 1960-1973 között 13-szor is összeállíthatta kezdőcsapatát. A madridiak jelenlegi edzőjének, José Mourinhónak ez lesz a második hazai klasszikusa, amivel olyan társaságba kerül, mint Vujadin Boskov, Alfrédo Di Stéfano vagy Jorge Valdano.

8 meccs Johan Cruyffal a kispadon
A „cingár” már játékosként gyakori vendég volt a Bernabéuban, és edzőként is nyolc alkalommal irányíthatta csapatát. A rangsor második helyén Cruyff honfitársa, Rinus Michels áll két meccsel lemaradva, Pep Guardiolának a szombati lesz a negyedik El Clásicója Madridban. Vereséget bajnoki meccsen még nem szenvedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.