Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Január 19. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid érzékelő életet ment

A szén-monoxid érzékelő életet ment

De ne feledkezzenek meg a levegő utánpótlásról sem!

Három emeletes társasház földszinti lakásában jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban, a Cseresznye soron. A lakásban egy átfolyós vízmelegítő és több gázkonvektor, valamit egy gáztűzhely üzemelt az érzékelő jelzésekor. A soproni hivatásos tűzoltók kiérkezésére a lakók megkezdték a szellőztetést. Az egység rekonstruálta a helyszínt és méréseikkel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén kimutatta, hogy szén-monoxid került a lakás légterébe. A vízmelegítő és a konvektorok működése során nem tapasztaltak rendellenességet, viszont a gáztűzhely felülvizsgálata indokolt az adott ingatlanban.

Elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése, azonban amegfelelő karbantartottság ellenére is fennállhat a CO mérgezés veszélye,ha nem elegendő a nyílt égésterű vízmelegítő, vagy fűtőeszköz levegő-utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

Ha beltérben nyílt láng ég (ez lehet egy kandalló, cserépkályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is) az a szoba levegőjét használja el. Ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

A megbízható készülékek listája az alábbi linken található:

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!