Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Augusztus 17. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

A szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz elvezetése tilos

A szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz elvezetése tilos

A Pannon-Víz Zrt felhívása

A változékony augusztusi időjárás miatt a Pannon-Víz Zrt kiemelten felhívja a felhasználók figyelmét az alábbiakra: Az elmúlt években a hirtelen lezúduló csapadék mennyisége több esetben a szennyvízelvezető-rendszer túlterheltségéhez vezetett, ezért különösen fontos betartani a csapadékvízzel kapcsolatos előírásokat.
A vonatkozó jogszabályok értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz elvezetése tilos! Miért fontos ez?

A települések szennyvízhálózatain a hálózat kizárólag háztartási-, előtisztított ipari szennyvíz befogadására van méretezve. Egy kiadós esőnél, zápornál azonnal túlterheltté válhat az elvezető rendszer, hiszen se a szivattyúk, se a csővezetékek nem tudnak megbirkózni a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadékvízzel.
Az esővízzel keveredő szennyvíz a törzshálózatból való kifolyást, és annak közterületre való jutását eredményezheti. Ez egyrészt jelentős anyagi károkat okoz, másrészt a fertőzésveszély kockázatával is jár.

A szennyvízelvezető rendszereket az évtizedekkel ezelőtti lakosságszámhoz, vízfogyasztási szokásokhoz tervezték, és egyáltalán nem kalkuláltak az illegálisan bevezetett csapadékvízzel.

Jó megoldás, ha ciszternában, esővíz gyűjtőben vagy kerti tóban gyűjtik össze az esővizet. Ezzel nemcsak környezetünket, hanem saját pénztárcájukat is kímélik, hiszen nem kell külön pénzt költeni öntözővízre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 13:00, vasárnap | Helyi

Jubiláló házaspárokat köszöntenek Bágyogszováton

Felhívás

2024. Szeptember 29. 09:00, vasárnap | Helyi

Honvédelem Árpád idejében

Ismeretterjesztő előadás a kapuvári könyvtárban

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.