Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 27. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pnnon-Víz

A szolgáltatásért fizetni kell, hívja fel a fogyasztók figyelmét a Pannon-Víz Zrt

A szolgáltatásért fizetni kell, hívja fel a fogyasztók figyelmét a Pannon-Víz Zrt

Az év végi ünnepek alatt a Pannon-Víz Zrt. szüneteltette a víz- és csatornadíj tartozások behajtását, azonban január közepétől folytatódik az elmaradások jogszabály szerinti érvényesítése.

- A 2021-es évben több mint 32 ezer fizetési emlékeztetőt és fizetési felszólítót küldött ki Társaságunk a díjelmaradással rendelkező felhasználóknak. Ezen felkeresések 96,5%-át a díjfizetésre kötelezett lakossági elmaradások tették ki. - fogalmazott Lenzsérné Csepi Ildikó a Pannon-Víz Zrt. értékesítési, behajtási és közműfejlesztési osztályának vezetője.

A lakossági felhasználók visszajelzései alapján arra lehet következtetni, hogy nagyon sokan tévesen úgy gondolják, mivel a víz nélkülözhetetlen a létfenntartáshoz, ezért nincs lehetőség a csapok elzárására. Így vannak, akik nem aggódnak afelől, hogy vízdíjszámlájuk összege határidőre befizetésre került-e.

A valóság az, hogy a lakossági felhasználókat tényleg nem hagyhatják víz nélkül, ugyanis a létfenntartáshoz közegészségügyileg jogszabály által előírt vízmennyiséget mindig biztosítani kell számukra. még a díjtartozás miatti felfüggesztés esetén is.

Ez azonban a felhasználóknak jelentős kellemetlenséggel jár. A jogszabály alapján ugyanis a szolgáltató kétféle megoldást alkalmazhat. Vagy fizikailag megszüntetni a bekötést, aminek következtében egy közeli – 150 m-en belüli – közkifolyóról hordhat vizet az elmaradását nem rendező felhasználó, vagy a szolgáltatónak lehetősége van szűkítő beépítésével csökkenteni az ivóvízellátást oly módon, hogy a vezetéken keresztül a víz ebben az esetben csak szivárgó mennyiségben folyik a csapból. Nem beszélve arról, hogy a szolgáltatás korlátozásával összefüggő eljárások felmerült többletköltségeit is a felhasználónak kell rendezni, amennyiben ismételten szolgáltatást kér.

A nem lakossági felhasználók esetében nem beszélhetünk létfenntartáshoz szükséges vízmennyiségről, így ebben az esetben a szolgáltatás teljes egészében felfüggeszthető a vízszolgáltató részéről.

Természetesen senki ne ijedjen meg, hiszen a Pannon-Víz Zrt. a felhasználóinál nem zárja el a vizet előzetes értesítés nélkül, azonnal. A kiállított vízdíjszámlán minden esetben feltüntetésre kerülnek az esetleges elmaradások, így bárki nyomon tudja követni, az elmaradt tartozásának összegét. Aki viszont ezt követően sem rendezi tartozását, az előbb fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítást kap. Utóbbiban felhívják a fogyasztó figyelmét a díjfizetés elmaradásának következményeire, ezért senkit nem érhet meglepetésként, ha az ivóvízszolgáltatás felfüggesztésre kerül.

A szolgáltatónak nem a felhasználók szankcionálása a célja, hanem hogy a fizetésre kötelezett felhasználó felvegye a társasággal a kapcsolatot, és akár egyénileg is megoldást találjanak díjhátralékának rendezésére. A hátralékkal rendelkező felhasználók keressék fel a Pannon-Víz Zrt-t, és közösen találják meg a legjobb megoldást a felmerülő fizetési problémákra!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy több támogatási rendszer is létezik, amelyeket a helyi önkormányzati rendeletek szabályoznak. A rendeletek értelmében adósságkezelési, vagy lakásfenntartási támogatás igényelhető. A hátralékkal rendelkező - akár családi házas, akár társasházi felhasználó –amennyiben felveszi a kapcsolatot társasággal, a cég saját hatáskörben is tud segíteni, többek között - a részletfizetés elbírálási díjának megfizetését követően - kamatmentes részletfizetéssel, fizetési haladék engedélyezésével.

De azoknál az ügyfeleinknél, akik nem mutatnak semmilyen fizetési hajlandóságot, azoknál – a becsületesen fizető fogyasztók védelmében – kénytelenek a fent említett szankciókat alkalmazni.

Mindezeken túl léteznek fizetési kedvezmények is. A védett felhasználóknak járó kedvezményt a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők igényelhetik.

A szociálisan rászorulók kategóriájába tartozik az, aki ápolási díjban, aktív korúak ellátásában, időskori nyugdíjban, gyermekvédelmi kedvezményben, lakásfenntartási kedvezményben vagy otthonteremtési támogatásban részesül, vagy hivatásos nevelőszülő.

Fogyatékkal élőnek pedig az számít, aki fogyatékossági támogatást kap, vakok járadékában részesül, illetve aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékot kap.

A védendő felhasználóvá váláshoz további tájékoztatást telefonos ügyfélszolgálaton (06 96 522-630) vagy ügyfélszolgálati irodákban kaphatnak.

- A következő napokban ismételten folyamatosan postázzuk az elmaradásokat tartalmazó fizetési emlékeztetőket és fizetési felszólításokat. Amennyiben felhasználóinknak fizetési nehézsége adódna, kérjük forduljanak Társaságunk telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálatához! - mondta el Lenzsérné Csepi Ildikó osztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.