Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Augusztus 02. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tartós hőség nagyon megviseli az emberi szervezetet

A tartós hőség nagyon megviseli az emberi szervezetet

Tanácsok hőség idejére/1

Az időjárási előrejelzés szerint folytatódik a rendkívül meleg időjárás, a következő napokban is hőség várható. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbi hasznos tanácsokat javasolja a hőség idejére:

Általános tudnivalók

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére. Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást! Lehetőleg éjjel szellőztessenek!

Sose hagyjanak gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtó­gázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!

Korlátozzák a szabad levegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen pró­báljanak pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodtak szabadban, akkor próbáljanak legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl.

Csökkentsék a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezzenek nagytakarítást!

A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.

Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszák (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

Étkezési tanácsok

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem sza­bad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mel­lett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk. Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyü­mölcsökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz hús­é­te­leket!). A forró napokon még most is kedvenc a behűtött gö­rög­dinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.

Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hőség nem csakk tovább tart, hanem fokozódik. Csütörtökre már az egész országban minimálisan másodfokú, nyolc megyére és Budapestre a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. A tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó is érvényben van legalább péntek éjfélig.

Címkék: hőség, hőségriadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás

2024. Április 30. 13:00, kedd | Helyi

Előzmény nélkül szúrta hátba iskolatársát a hatodikos lány

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Videóval.

2024. Április 30. 09:00, kedd | Helyi

A megyében az elmúlt héten 54 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek

A 17. héten történt.

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás