Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

Új antibiotikum-vegyülettel állt elő az Argyll nevű cég, amely véleményük szerint számos olyan baktérium leküzdésére lesz alkalmas, amik egyébként rezisztensek a gyógyszeres kezelésekkel szemben - számol be a felfedezésről a BBC.

Az egyesült királyságbeli Oban-hoz közeli Dunstaffnage-ben található Auquapharmon a tengeri élőlények kutatása közben fejlesztették ki az új vegyületet. A biotechnikai vállalat szerint az új komponens hatékonyan képes felvenni a harcot a Clostridium difficile, a Staphylococcus és a Streptococcus nevű baktériumok ellen.

A kutatók az AQP-182 nevű vegyülettel álltak elő, miután több mint tízezer tengeri mikroorganizmust vizsgáltak át, amelyek különböző fertőzések ellen és gyulladáscsökkentésre is alkalmas tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Aquapharm igazgatója, Dr. Tim Morley elmondta: 'a természetes anyagok adatbázisának átvizsgálása során 16 olyan új vegyületet azonosítottunk, amelyek teljesen újszerű és változatos kémiai osztályokba tartoznak'.

A legkorszerűbb AQP-182 nevű vegyület ígéretes farmakológiai és farmakokinetikus jellemzőivel új reményeket ad a nehezen kezelhető rezisztens bakteriális fertőzések kezelésében.

Az AQP-182 klinikai kísérletei várhatóan 2013 második felében kezdődhetnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.

2022. Augusztus 04. 16:14, csütörtök | Életmód

Először alkottak tudósok szintetikus embriót

Először alkottak egérőssejtekből szintetikus embriót tudósok.