Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 17. 14:10, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

A tervek szerint 2015 végére készül el Csornán az új járóbeteg szakrendelő

A tervek szerint 2015 végére készül el Csornán az új járóbeteg szakrendelő

A kórházaknak nem lesz sokkal több pénzük jövőre, ezért várhatóan 5000 kórházi ágyat még meg fognak szüntetni.- mondta Dr Varga Gábor Csornán

A kezdeti demonstráció, aláírásgyűjtés és elégedetlenség után csendes beletörődéssel vette tudomásul a Rábaköz közélete és lakossága a csornai Margit kórház aktív ellátásainak megszüntetését. Csornán már nem szülnek gyerekeket, nem végeznek műtéteket a sebészeten, a győri kórház belgyógyászati telephelyének ad otthont az intézmény 30 ággyal, saját aktív ellátása nincs. Krónikus, rehabilitációs és ápolási osztályokkal működik és ezek mellett járóbeteg szakrendeléssel. A szakrendelő állapota már alkalmatlan a minőségi betegellátásra, ezért lesz nagy előrelépés az új beruházás megvalósítása, ráadásul a kórház idén ünnepli alapkő letételének és építése elkezdésének 100. évfordulóját.

Sajtótájékoztatót tartottak ma, ahol Gyopráros Alpár országgyűlési képviselő bejelentette, hogy sikeresen pályázott az intézmény, és jövőre megkezdhetik egy új járóbeteg szakrendelő építését. A kórház múltjából felidézte 2007 és 2009 nehézségeit, amikor állítása szerint végveszélybe került a kórház.

Akkoriban még ő is a kórház „bezárásának” minősítette azokat a terveket, amelyek az aktív ágyak leépítésére vonatkoztak. 2011/2012-ben aztán az új kormány megcsinálta azt, ami miatt ellenzékből tiltakozott. Csak most már nem „bezárásnak”, hanem „megmentésnek” nevezik, hogy a Margit kórház összes aktív osztályát és aktív ellátását elvették. Ezt ma már sikerként értékelik, és „funkcióváltásnak” hívják.

Dr Winiczai Zoltán beszélt az elmúlt időszak változásairól és arról, hogyan alkalmazkodott az intézmény az új helyzethez. Kialakítottak egy légzés rehabilitációs osztályt, fejlesztették a neurológiai járóbeteg rehabilitációs részleget. Pályázati támogatásokkal tanfolyamokon, képzéseken segítették a dolgozókat, hogy az új struktúrában megtalálják a helyüket.
Ebben a helyzetben óriási előrelépés lesz az új járóbeteg szakrendelő, amely a kórház mai parkja helyén kap teret, és a beruházás során megteremtik az összeköttetést a kórház ma még különálló épületei között. Így a betegek épületen belül mehetnek át egyik részlegből a másikba. Az új épület azért is jó megoldás, mert nem akadályozza az építési idő alatt a folyamatos munkát, elkészülte után „csak” át kell költözni. Az új épület birtokba vétele után a mai szakrendelőből műhelyeket, raktárakat alakítanak ki, és a rossz állagú felvonulási épületeket, ahol ma a műhelyek vannak, le tudják bontani. Mivel az új szakrendelőben modern röntgen is lesz, a röntgen mai épületéből is kiköltöznek, és a helyiségek majd új funkciót kapnak. A beruházás tervezett összértéke 1,3 milliárd forint, ebből 800 millió az építési beruházás, a többi pénzből modern eszközöket vehetnek.

Dr Varga Gábor a GYEMSZI Észak-Dunántúli Területi igazgatója elmondta, hogy rengeteg munkát jelentett az intézménynek a funkcióváltás, de a dolgozók alkalmazkodtak az új körülményekhez, amiért mindenkinek köszönet és elismerés jár. Nem volt zökkenőmentes a belgyógyászati osztály működtetése sem, ami nem a Margit kórház, hanem a Győri Petz Aladár Oktatókórház telephelyeként működik itteni szakemberekkel. Dr Varga Gábor bejelentette, hogy a változások időszaka még nem ért véget, mert országosan további 5000 kórházi ágy megszüntetésére van még szükség ahhoz, hogy az egészségügyi intézményhálózat annyi pénzből lehessen működőképes, amennyi ma is rendelkezésre áll. Jelentősen több pénz nem lesz.

Dr Winiczai Zoltán kérdéseinkre válaszolva a rendezvény után elmondta, hogy jelenleg 90 millió forintot meghaladó adóssága van a kórháznak, de ez már nem nő. Jelenleg több mint 240 alkalmazott dolgozik itt, és rehabilitációs szakvizsgával rendelkező orvosra szükségük lenne. Ma már nem nyújtanak annyi ellátást, ami a különböző szakmákban a járóbeteg szakellátásban főállású közalkalmott foglalkoztatását indokolná, ezeket jórészt vállalkozó orvosokkal oldják meg.

Ezen a helyen épül az új szakrendelő

Címkék: csorna, Margit Kórház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei