Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 11. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: modekoerper.de

A tervezettnél hamarabb lebontják az új berlini falat

A tervezettnél hamarabb lebontják az új berlini falat

Lakossági tiltakozás hatására a tervezettnél hamarabb lebontják a német főváros központjában felépített új "berlini falat", egy műalkotást, amely a társadalmi különbségekre hívja fel a figyelmet.

A Békefal (Peace Wall) című köztéri installáció egy furnérlemezből készült, feketére festett, 5 méter magas és 12 méter hosszú fal, amelyet a Friedrichstrassén, az egykori határ nyomvonalának közelében állítottak fel. A Berlin centrumán végighúzódó egyenes utca északi részén elegáns szállodák, luxusáruházak és vendéglők sorakoznak, a Checkpoint Charlie nevű volt határátkelőtől délre fekvő útszakasz viszont a város egyik legszegényebb negyedének főutcája.
A Friedrichstrasse déli része a hidegháború idején Nyugat-Berlin egy félreeső, alacsony presztízsű környéke volt, majd a fal leomlásával egyik napról a másikra az újjászülető világváros közepére került, de az ingatlanfejlesztők csak az utca északi részét "kapták fel". Délen megmaradtak a kelet-európai lakótelepi panelházakra emlékeztető bérházak, és a lakosság összetétele sem változott, így például a gyerekek 70 százaléka most is olyan családban él, amely segélyből tartja fenn magát.
Nada Prlja szarajevói születésű képzőművész Békefala erre az észak-déli megosztottságra, a halmozottan hátrányos helyzet és a gazdagság ellentétére hívja fel a figyelmet. A negyed lakói azonban nem fogadták jól a kezdeményezést, a május elején felállított falat rendszeresen megrongálják, az alkotót pedig naponta éri szóbeli bántalmazás, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy a tervezettnél két héttel hamarabb, június közepén lebontják az installációt.
A Berliner Zeitung című lap hétvégi beszámolója szerint gyakorlati és elméleti kifogások egyaránt adódtak. A fal egyebek mellett akadályozza a közlekedést, ami visszaveti a környékbeli boltok forgalmát - mondták a tiltakozók. Nem tetszett a projekt szervezőinek hozzáállása sem; ahelyett, hogy a környékbeliekkel közösen hoztak volna létre valamit, ami felhívja a figyelmet a problémákra, egyszer csak bejelentés nélkül megjelentek és elzárták az utcát egy utálatos fekete fallal - panaszolták.
A szervezők hangsúlyozták: a helyieket szándékosan nem vonták be a projektbe, mert úgy vélik, a művészetnek provokálni kell, a meglepetés erejét is felhasználva kell szembesíteni a befogadót a problémákkal. A Békefal a július elejéig tartó Berlin Biennále kortárs művészeti fesztivál része, a fesztivál pedig társadalmi kérdéseket feszegető projekteket mutat be. Lukasz Surowiec lengyel művész például a Berlin-Birkenau című akció keretében az auschwitz-birkenaui náci haláltábor területéről származó nyírfacsemetéket (a Birke jelentése: nyírfa) ültet szerte a városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.