Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 25. 11:00, péntek | Belföld
Forrás: mszp.hu

A vidékpolitikának a munkahelyekről kell szólnia

A vidékpolitikának a munkahelyekről kell szólnia

Az MSZP Agrártagozata az Európai Parlamenti választások tükrében értékelte az agrárium helyzetét.

A kormány agrárpolitikája már középtávon is a mezőgazdaság visszafordíthatatlan leépülésével jár.

A kormány nem a munkahelyek megőrzését és a minőségi állattenyésztést tartja szem előtt, hanem azt, hogy az állami földek fideszes barátok kezébe kerüljenek. Az MSZP ellenzi és elítéli a hódmezővásárhelyi, mezőhegyesi, vagy éppen a komáromi rombolást. A Szent György napi állatkihajtás napján is követeljük, hogy a kormány ne hátráltassa, hanem segítse az állattartókat, a vidéki embereket! Vizsgálják felül az állattenyésztés felszámolását eredményező pályázati eljárásokat!

A magyar mezőgazdaságnak óriási helyzeti előnye van Európában. Már többször bizonyította, hogy a jelenlegi termelésnél lényegesen többre képes és jóval nagyobb szerepet is tud vállalni a foglalkoztatásból. A kormány ezt nem érti, és ha ott folytatja, ahol abbahagyta, akkor átgondolt, a vidéki foglalkoztatást bővítő politika továbbra sem lesz, csak üres ígérgetés.

Az EU támogatáspolitikájában egyre inkább felértékelődik a versenyképesség. A kormányfő elérhető vidékfejlesztési forrásokat engedett el az uniós tárgyalásokon, és a nemzeti társfinanszírozás mértékét sem emelte meg. (Lengyelország a magyarnál jóval nagyobb támogatási arányt harcolt ki magának a 2014-2020-as pénzügyi időszakra.)

Az MSZP EP-képviselőcsoportja kiemelt feladatként fog a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés képviseletére tekinteni, a hazai élelmiszerek piacának bővítésére, az európai földpolitika megújítására, valamint a vidéki munkahelyteremtésre.

Gőgös Zoltán,
agrárpolitikus

Harangozó Gábor,
országgyűlési képviselő

Mudri György,
EP-képviselőjelölt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.