Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 18. 12:52, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Áder: az oltás nyomán már a járványból kifelé vezet az út

Áder: az oltás nyomán már a járványból kifelé vezet az út

Ugyan több mint egy évvel a járvány kezdete után sem mondhatjuk, hogy a végére értünk, ám már bízhatunk abban, hogy tömeges oltás nyomán átléptük azt a határt, ahonnan kifelé vezet az út

- jelentette ki a köztársasági elnök a Magyarország Barátai Alapítvány online konferenciáján hétfőn.

Áder János hangsúlyozta: ugyan még mindig sok a szenvedés, veszteségeink számosak és feldolgozatlanok, ám immár itthon és világszerte hathatós védettséget nyernek mindazok, akiket beoltanak.

Magyarország ráadásul másokhoz képest jól áll az átoltottság tekintetében - tette hozzá a politikus.

Az államfő szerint, ma már bizonyosan mások vagyunk, mint a koronavírus előtt, és talán jobban járunk, ha egy megváltozott életre közösen készülünk. Ugyanis mindannyian azt szeretnénk, hogy a járvány utáni életünk jobb legyen.

Felidézte, hogy az idei immáron a második tavasz, amikor nem tudnak a hagyományos, megszokott keretek között találkozni Magyarország barátai, hiszen egy évvel ezelőtt az egyetlen biztos megoldás a rendezvény lemondása volt.

Ugyanakkor - folytatta - egy év elteltével nemcsak a körülményeink lettek mások, hanem mi magunk is; a napról napra változó kilátások megtanították, hogy ha a nagyobb bajt el akarjuk kerülni, alkalmazkodnunk kell.

Úgy vélekedett: sokan nem gondolták, hogy 2021 első fele még mindig a járványról szól, pedig valójában erre volt a nagyobb esély.

Emlékeztetett arra: tavaly márciusban a hírek arról szóltak, hogy legalább három év vagy még több kell a vírus ellen védelmet nyújtó vakcina kifejlesztéséhez.

A járvány első hullámát törvényszerűen követte a második, és mire a vakcinák korai megjelenésével fényt láthattunk az alagút végén, egy még erősebb, még gyilkosabb, harmadik hullám ért el minket - sorolta.

A továbbiakban Áder János hangsúlyozta, hogy az elmúlt bő egy esztendő állandó bizonytalansága után, lassan újra lépéselőnybe kerülhetünk, és visszavehetjük a vírustól a kezdeményezést.



"Mert immáron vannak eszközeink. Mert erősebbek a védelmi vonalaink. Már készülni tudunk a távolabbi jövőre. Mert ha minden jól megy, egy éven belül saját oltóanyagunk is lesz" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország barátai, határon innen és túl nagyon sokat tehetnek azért, hogy a válság után jobbak, erősebbek, szolidárisabbak, óvatosabbak, előrelátóbbak és bölcsebbek legyünk, okosabban gazdálkodjunk emberi és természeti erőforrásainkkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban egy kiváló magyar tudós, Karikó Katalin nevét visszhangozta a világ. Ugyanis neki és kutatótársainak köszönhetően ma új technológiával készülnek tömegesen az életmentő oltóanyagok.

Ehhez kapcsolódva a biokémikushoz hasonló kitartást és eltökéltséget kívánt a konferencia résztvevőinek.

"Mert a járvány utáni életünk olyan lesz, amilyen megoldásokkal mi magunk elő tudunk állni. Az egészségügy fejlesztésében, a gazdaság állóképességének és fenntarthatóságának növelésében, a tudomány támogatásában, közösségeink megerősítésében".

"Ebben a munkában Magyarország számít barátai aktív közreműködésére (...) kitartására, együttműködési készségére, tudására, hűségére" - mondta Áder János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.