Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. Március 03. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Trinity

Adj egy ötöst!

Adj egy ötöst!

Pályázati kiírás iskolásoknak a fogyatékkal élők támogatásáért.

Megnyílt a jelentkezés az Adj egy ötöst! elnevezésű országos iskolai pályázat idei fordulójára, melyet második alkalommal hirdet meg a Salva Vita Alapítvány. A programra, melynek célja a fogyatékossággal élők iránti érzékenyítés, felső tagozatos és középiskolai osztályok jelentkezhetnek 2018. április 16-ig. A 12 legkiemelkedőbb pályamű egyenként 400 ezer forint nyereményben részesül.

Az Adj egy ötöst! programba pályázó osztályközösségek feladata, hogy mozgásukban, látásukban, hallásukban vagy értelmükben akadályozott felnőttekkel és gyerekekkel közös, szabadidős élményprogramokat szervezzenek.

A pályázat célja, hogy a résztvevő diákok személyes élményeken keresztül megismerkedhessenek fogyatékossággal élő emberekkel, és az ő történeteikkel, nehézségeikkel, sajátosságaikkal. A közösen átélt élmények életre szólóan meghatározhatják a résztvevők fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjeit, segíthetik természetes nyitottságuk megőrzését, annak érdekében, hogy a társadalom nyitott, toleráns, elfogadó, együttérző, és felelősen gondolkodó tagjai lehessenek – személyes élményeiket pedig, mint jó példát, másokkal is megosszák.

Tavaly összesen 78 érvényes pályázat érkezett az alapítványhoz, és az ország 38 településén zajlottak közös programok, melyekkel közel 5 ezer diákot, pedagógust, szülőt és fogyatékossággal élő személyt sikerült megszólítaniuk.

Készültek kisfilmek a közösen eltöltött időről, érkezett animációs film és akadálymentes honlap, született versbe szedett kísérőszöveg és köttetett ötujjas szerződés a gyerekek között a „biztonság”, „elkötelezettség”, „tisztelet”, „odafigyelés” és „jól érezzük magunkat” üzenetekkel. Látható volt látás- és mozgássérültekkel együtt alkotott és előadott tánckoreográfia, értelmi sérültekkel szervezett akadályverseny is.

Néhány visszajelzés a programban résztvevő diákoktól a saját magukon érzékelt változásokat illetően:

„Ezentúl segítőkészebb leszek.” „Sokkal könnyebben elfogadom és megértem a fogyatékos embereket.” „Nyitottabb lettem irántuk.” „Sokkal bátrabban merek nyitni feléjük.” „Nőtt bennem a segíteni akarás.”

A múlt évhez hasonlóan idén is bármilyen programtervvel lehet pályázni, melyben a diákok a fogyatékossággal élőkkel együtt vesznek részt. Lehet ez akár „alternatív” osztályfőnöki óra, bármilyen élményprogram, vagy közös kirándulás – a lényeg, hogy a diákok és a fogyatékossággal élő társaik egyaránt jól érezzék magukat, és az élményt szívesen megosszák másokkal is.

A programok megvalósulását a szervezők által delegáltszakértők segítik.

A pályaműveket és a programok létrejöttét igazoló dokumentációt (fotósorozat, videófelvétel, beszámoló stb.) a www.adjegyotost.hu oldalra kell feltölteni.

A beküldött pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott, legkiemelkedőbb 12 pályázat készítői egyenként 400 ezer forint nyereményben részesülnek, valamint a nyertesek mentortanárait csapatonként 50 ezer forinttal díjazzák. A díjátadó ünnepség 2019 májusában lesz.

A programra – amelyet a Szerencsejáték Zrt. támogat –, 2018. február 26. és április 16. között lehet jelentkezni.

További információ és pályázat: www.adjegyotost.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás

2024. Április 30. 13:00, kedd | Helyi

Előzmény nélkül szúrta hátba iskolatársát a hatodikos lány

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Videóval.