Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Április 19. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aggódnak az EP képviselők a magyarországi alkotmánymódosítás miatt

Aggódnak az EP képviselők a magyarországi alkotmánymódosítás miatt

A magyarországi alkotmányos helyzetről rendezett plenáris vitát az EP szerdán. Több felszólaló szerint továbbra is komoly kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy az alaptörvény módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal. Mások szerint a vita meddő, és ilyen alapon más uniós országok joganyagát is meg lehetne vizsgálni. Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága jelenleg dolgozik azon a jelentésen, amely a magyarországi alapjogi helyzetet vizsgálja.

'A Tanács nem vitatta meg a magyarországi helyzetet, és nem foglalt állást az ügyben' - mondta Lucinda Creighton ír Európa-ügyi miniszter, akinek a felszólalásával kezdődött a vita. A tagállamok kormányait képviselő Tanács nevében beszélő miniszter hangsúlyozta, hogy az uniós értékeket, jogokat és elveket tiszteletben kell tartani, de a szerződések őreként az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy a tagállamok joganyaga összhangban van-e az uniós joggal.

'Az Európai Bizottság dolgozik a jogszabályok elemzésén, amit objektíven, részlehajlás nélkül, tisztességesen végez' - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke. Ezt követően ismertette az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos három fő kifogást: az Európai Bíróság bírság fizetését magával vonó, elmarasztaló ítéleteivel összefüggő ad hoc adókivetést; az Országos Bírósági Hivatal elnökének bíróságok közötti ügyáthelyezési jogkörét; valamint a politikai hirdetések kampányidőszakban történő korlátozását.

'Az Európai Bizottság arra kérte Orbán Viktort és kormányát, hogy határozott és egyértelmű megoldást találjon a felmerülő aggályokra' - mondta Reding.

A néppárti, luxemburgi Frank Engel szerint azért meddő a vita, mert 'a magyar kormánynak jó érvei vannak annak alátámasztására, hogy helyesen cselekszik, az ellenzéknek pedig ennek ellenkezőjére'. 'A legnagyobb fejtörést az okozza, hogy mihez lehet kezdeni egy kétharmados parlamenti többséggel. Vannak olyan rendelkezések, amelyeket nem kérdőjelezhetünk meg csak azért, mert kétharmados többséggel születnek' - fogalmazott. Elmondta, hogy bár vannak olyan intézkedések, amelyekkel ő sem ért egyet, az nem jelenti azt, hogy azok nem lennének helyesek.

'Egy olyan országban, amely tiszteltben tartja a jogállamiságot, elfogadhatatlan a jogok korlátozása és az állampolgárok büntetése' - mondta Hannes Swoboda, a szocialista frakció osztrák vezetője. 'Azt mondják, hogy csupán arról van szó, hogy a baloldal kritizálja [az Orbán-kormányt]. Ezek szerint Barroso vagy Viviane Reding is baloldali lenne?' - tette fel a költői kérdést. Swoboda a Tanácstól azt kérte, hogy egyértelműen foglaljon állást az ügyben, a Bizottságtól pedig azt, hogy 'lépjen fel a jogsértések megakadályozása érdekében'. Beszéde végén megjegyezte, hogy elfogadhatatlan a Magyarországon megfigyelhető antiszemitizmus, aminek véget kell vetni.

'Nem normális, hogy a mostani vita ismét a jobb- és baloldal összecsapásáról szól' - kezdte felszólalását a belga Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője. A negyedik alkotmánymódosítás 'a heteroszexuális párokra szűkíti le a család fogalmát, korlátozza a vallásszabadságot, a diákok mobilitását, csökkenti az alkotmánybíróság jogkörét, a bírósági hivatalban pedig koncentrálja a jogköröket' - sorolta. 'Az Európai Bizottságnak meg kell indítania a 7. cikk szerinti eljárást, ha pedig ezt elmulasztja, akkor a Parlamentnek kell elég bátornak lennie ehhez' - mondta.

'Nem arról van szó, hogy beavatkozunk egy ország belügyeibe, mivel a jogállamiság és a polgári jogok az európai integráció alapját jelentik. Ha ezek csupán üres szavak maradnak és nem érvényesülnek, akkor az európai integráció lényegéről mondunk le' - hangsúlyozta Rebecca Harms, a zöldpárti frakció német társelnöke.

'Sajnálom, hogy a néppárti képviselők sárdobálásba kezdtek, és sértegetik párttársukat, Viviane Redinget, más néppárti képviselők pedig ezt elfogadhatónak tartják. Júliusban szavazunk a magyarországi demokrácia helyzetéről szóló állásfoglalásról, bizonyítanunk kell, hogy megfelelően tudjuk kezelni a helyzetet.' Harms szerint az EU-nak rendkívül óvatosnak kell lennie a 7. cikk alkalmazásával, mert az olyan, mint egy atombomba: rendelkezésre áll, de nem lehet használni.

A konzervatív-reformer frakció nevében Bokros Lajos szólalt fel: 'Orbán a nyugati demokrácia hanyatlásáról beszél, miközben a keleti autokrácia felé fordul. Tekintélyuralmi rendszert épít. A negyedik alkotmánymódosítást tartalmi okokból megsemmisítette az alkotmánybíróság. Most megtiltják, hogy azt az alkotmánybíróság vizsgálhassa. Az érdemi alkotmánybíráskodás megszűnik, az alkotmány nem képes betölteni a szerepét.'

Ne legyünk álszentek, ne használjuk Magyarországot pofozógépnek - mondta Zbigniew Ziobro, az EFD-frakció lengyel képviselője, aki szerint a magyar alaptörvény új rendelkezései más uniós országokban is léteznek. Ha szerinte az uniós értékek megsértéséről van szó, akkor azt más országok esetében is meg kell vizsgálni.

'Tizenöt hónapon belül a mostani a negyedik alkotmánymódosítás, ami egy alkotmány esetében sok' - fogalmazott Marie-Christine Vergiat baloldali, francia képviselő. 'Egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező párt bármit megtehet. Orbán ugyanakkor semmit sem tett a gazdasági helyzet javításáért, és a szélsőjobb kegyeit keresi újraválasztása érdekében' - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.