Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 28. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Akár 150.000 forint bírságot is kiszabhatnak illegális petárda vagy tűzijáték miatt

Akár 150.000 forint bírságot is kiszabhatnak illegális petárda vagy tűzijáték miatt

Tűzijáték kizárólag szilveszter napján használható.

A szabálytalan pirotechnikai tevékenység sérti, illetve veszélyezteti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét. Az év utolsó hónapjában a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságfokozottan ellenőrzi a pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklását, illetve felhasználását.

A pirotechnikai termékekkel kapcsolatban - a balesetek elkerülése érdekében - az alábbiakra hívja fel a hatóság a figyelmet:

Az előző évekhez hasonlóan magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.

Az 1. és 2. osztályba tartozó pirotechnikai termék egész évben vásárolható és magánterületen - december 28. 18:00 órától következő naptári év január 1-jén 06:00 óráig közterületen - felhasználható 1-1 kg nettó hatóanyag-tartalomig. A 3. osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által kizárólag december 28. és január 5. közötti időszakban birtokolható, szállítható, és december 31. 18:00 órától január 5. 06:00 óráig használható fel. Ezen felüli időszakban tilos vásárolni, tárolni és felhasználni a 3. osztályba tartozó tűzijátékot. A következő hetekben szigorúan ellenőrzi és kiszűri a hatóság a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos jogsértéseket. Azok elkövetőivel szemben az intézkedő rendőr szabálysértési eljárást kezdeményez, melynek során a szabálysértési hatóság az illegális pirotechnikai termékeket lefoglalja, majd elkobozza, valamint büntetésként 150000,- forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.

Magyarországon forgalmazott pirotechnikai termékeket magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni, mely tartalmazza a pirotechnikai osztályba sorolását, a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, a baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést. Ezek ismeretében és betartásával könnyen elkerülhető a termékek jogtalan birtoklása, illetve azok szabálytalan felhasználásából adódó baleset. A hatóság javasolja, hogy pirotechnikai terméket lehetőség szerint Magyarországon és hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is ad a termék biztonságos használatáról. Megyénkben több helyszínen - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében - engedélyezi a hatóság az év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Tilos a pirotechnikai termék postai szolgáltatás vagy csomagküldő kereskedelem keretében történő továbbítása, vásárlása, illetve értékesítése.

A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek.

Az illegális árusoktól, illetve a külföldön vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük súlyos balesetet is okozhat.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a tűzijáték termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, és csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 15. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.