Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Február 24. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Európa

Akarjuk-e, hogy Magyarországot akkumulátorgyarmattá tegyék?

Akarjuk-e, hogy Magyarországot akkumulátorgyarmattá tegyék?

A Szabad Európa tényfeltáró magazinjának legújabb adása az akkumulátorgyárakról szól.

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése. Ezen a kezdeményezők a már működő, már épített és építeni tervezett akkumulátorgyárak körüli egyre határozottabb lakossági tiltakozásokon felvetett kérdésekre keresték volna a válaszokat. Az ellenzéki pártok által javasolt napirend címe az volt:Akarjuk-e, hogy Magyarországot akkumulátorgyarmattá tegyék?

A Telex cikksorozatot indított a témában. A sorozat első részében a téma globális és hazai gazdasági hátterét elemezték ki, a második részben pedig az akkugyártás technológiai hátterét mutatták be. A harmadik rész címe: Akkumulátorgyártás: az iparág, amelynek az útjából eltakarítják a törvényeket A negyedik részben azt boncolgatják majd, hogy milyen hatásai lesznek 30 ezer, az akkugyártásban létrejövő munkahelynek a magyar társadalomra és a munkaerőpiacra. Egyáltalán: kik fognak ezekben a gyárakban dolgozni?

Hozzánk legközelebb már Győrszentivánon is forrnak az indulatok a tervezett akkumulátorgyár miatt.

Állandó, elviselhetetlen zaj, az akkumulátorgyártáshoz használt oldószerrel szennyezett kútvíz, sorozatosan megsértett környezetvédelmi, tűzrendészeti és katasztrófavédelmi szabályok, elértéktelenedett ingatlanok. Ezt tapasztalják azok, akik már megépült akkumulátorgyár mellett élnek. A kormány viszont sok tízezer új munkahelyet és gazdasági versenyelőnyt lát abban, hogy Magyarország 2030-ra a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és az ötödik legnagyobb exportőre lesz. Hol van az igazság? Milyen előnyei és milyen hátrányai vannak ezeknek az államilag jócskán megtámogatott beruházásoknak? Ezeket a kérdéseket járják körbe a Szabadonban, a Szabad Európa tényfeltáró magazinjában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.