Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 14. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Aláírást gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

Aláírást gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

Aláírásgyűjtésbe kezdett a vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület.

Mert sok családnak elutasították a lakóépületekben a helyreállítási munkák során keletkezett úgynevezett másodlagos károk megtérítését - közölte az egyesület ügyvivője kedden.

Király Alfréd a somlóvásárhelyi lakossági fórumot követően elmondta: a Torna-patak és a Marcal medrének megtisztításakor a településeken - többek között Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - keresztül hordták teherautókkal a vörösiszapot. Az utakat és házakat azonban nem arra tervezték, hogy elbírják a többtonnás kamionok okozta rezgéseket. A kármentesítés során okozott úgynevezett másodlagos károk rendezésére belügyminisztériumi rendeletet hoztak, de ezek megtérítéséhez nem található előirányzat - tette hozzá.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a kárigény beadási határideje jóval a kármentesítések befejezése előtt, még tavaly november végén lejárt. Elmondta, hogy az egyesület az év eleje óta több lakossági fórumot is tartott; ezeken az érintett családok azt is sérelmezték, hogy az igénybejelentések határidejéről nem értesítették őket. A bejelentett kárigényeket felületesen kezelték, tudnak olyanokról, akiknek kárfelmérés nélkül is fizettek kártérítést.

Király Alfréd közlése szerint az egyesület csaknem húsz önkéntessel szerdán kezdi az aláírásgyűjtést a többi között Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen, Somlójenőn és Apácatornán, s egy hónap alatt több mint háromezer aláírásra számítanak. Az összegyűjtött aláírásokat egy petíció kíséretében az ország közjogi méltóságaihoz és a parlamenti pártok vezetőihez tervezik eljuttatni, amelyben segítséget kérnek problémájuk megoldásához.

Szólt arról is, szeretnék elérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül elvégezzék a vörösiszap-tározók rekultivációját, és ne építsenek újabb tározókat a lakott területek közelébe. Az ügyvivő szerint a lakosság a településeken tapasztalt vörös por egészségügyi hatásaitól is fél.

Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesületet egy éve alapították a vörösiszap-katasztrófa területén élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok. A több mint száz taggal rendelkező szervezet korábbi szóvivőjét leváltották, a közelmúltban lezajlott tisztújítás során új ügyvivőket is választottak.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

Az Országgyűlés hétfőn határozatban mondta ki, hogy döntően a Mal Zrt.-t tartja felelősnek a kolontári vörösiszap-katasztrófáért, egyetértve ezzel az ügy kivizsgálásra létrehozott bizottság jelentésével. A képviselők 290 igen szavazattal, 46 nem ellenében szavazták meg a vörösiszap-katasztrófa ügyében alakult vizsgálóbizottság jelentésének elfogadásáról szóló határozatot.

Ebben kimondták: az Országgyűlés egyetért a bizottság végkövetkeztetésével, amely szerint a 2010 októberében történt ipari katasztrófa "elsődlegesen és döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be". Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felelősségben, ha nem is közvetlenül, de osztoznak a Mal Zrt. létesítését engedélyező hatóságok, továbbá az ellentmondásos szabályozást elfogadó jogalkotók és a hatóságok működtetéséért felelős kormányok.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére