Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Június 01. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Olyan polgármesterre van szükség, akinek a város fontos és nem a hatalom, és aki az, akinek mondja magát

Olyan polgármesterre van szükség, akinek a város fontos és nem a hatalom, és aki az, akinek mondja magát

Beszélgetés Csorna független polgármesterjelöltjével

Június 9-én önkormányzati választás lesz. Kovácsné Varga Ildikó csornai független polgármesterjelölt kérte, hogy portálunkon keresztül is be szeretné mutatni, mit gondolnak, milyen tervekkel készülnek jelölt társaival. Csornán a pártok jelöltjei mellett 8 független jelölt is indul, pont annyi, amennyi képviselő lesz a csornai önkormányzatban októbertől. (A szavazás módjáról, arról, hogy mire és hogyan szavazunk jövő vasárnap, egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.)

- Mielőtt belekezdenénk a részletekbe, kérem mondjon néhány gondolatot a motivációiról, arról, hogy miért vállalta a jelöltséget.

- Először szeretném megköszönni a csornaiaknak azt a sok biztatást, támogatást, amit az aláírásgyűjtés során és azóta magam és független jelöltként induló társaim megtapasztaltunk! Ez a biztatás vezetett el ahhoz, hogy vállaltam a megmérettetést. Az aláírásgyűjtés során minden kézfogás, minden biztató mosoly erőt adott ehhez. Köszönöm az eddigi támogatást, az értékes beszélgetéseket! Mégis a legfontosabb számomra a családom támogatása! Köszönöm nekik, hogy a legnehezebb pillanatokban is számíthatok rájuk!

- A választás két különböző dolog közti tudatos döntést jelent. Miben más Ön, miben mások Önök, mint a jelenlegi önkormányzat? Mi az a két irány, ami között Ön szerint választhatnak a csornaiak?

- A város lakóit azzal szórakoztatták, szavaztatták a Facebook-on, hogy mi legyen a bölcsőde vagy a termál neve, vagy mi legyen a kabalaállata. Polgármester asszony ezt úgy mondta, hogy: „Mi itt Csornán mindent együtt csinálunk.” Egyáltalán nem az a lényeg, hogy vidra vagy béka, nem az a lényeg, hogy Vili vagy Mimi, ez csak porhintés. A közpénzek elköltésének a minimális törvényi kötelezettségeit sem tartotta be sem az önkormányzat, sem a cége. Nekem önkormányzati képviselőként közelharcot kellett folytatnom, ha egy-egy beruházás vagy program részleteit, költségeit, elszámolását meg akartam nézni. Ez nem együttműködés! Csoda-e, ha ezután komoly kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy tisztességes, törvényes módon költötték-e el a Csornára érkezett pénzeket, alaptalan-e az a félelem, hogy a beruházásokat titokban lemutyizták? Ezzel kapcsolatban két ígéretet tudok tenni megválasztásom esetére. Az első, hogy alaposan utánanézünk, hogyan költötték el Csorna pénzét. Ha törvénytelenségnek vagy hűtlen kezelésnek a legkisebb gyanúja felmerül bármilyen esetben, a megfelelő hivatalos szervekhez fordulunk. Tudnunk kell, honnan indulunk, hogy áll az önkormányzat kasszája. Mindenkinek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget! A második, hogy megválasztásom esetén nem fordulhat elő, hogy egy ellenzéki képviselő a többieknél kevesebb információt kapjon a döntésre váró napirendekről. Nem fogom kigúnyolni vagy kioktatni, ha kérdése vagy javaslata van, hanem megfontolom, jobb lesz-e ettől a javaslat. Azonban nem csak a képviselők fognak pontos tájékoztatást kapni, hanem a csornai lakosok is. Többet, mint amit a törvények kötelezően előírnak. Végül kiemelten kezeljük, hogy a csornai vállalkozásokat bevonjuk a tervezésbe, a közös gondolkodásba és a munkába. Kapjanak végre valódi esélyt a városi munkák során!

- Mondana egy példát, hogy mit tart a legfontosabbnak a tervei közül, és hogy tervezi a megvalósítást?

- Az önkormányzat fejlesztési koncepciója, az előtte álló ciklus legfontosabb elemei között már 2015-ben és 2019-ben is szerepelt szinte szó szerint a következő: „Az elkerülő út teljes megépítését követően indokolt felülvizsgálni a városban a főutak belvárosi szakaszainak forgalmi helyzetét és megvalósíthatósági tervet kell készíteni a belvárosi szakaszok átépítésének lehetőségeire, különös tekintettel a kerékpárutak tervezésére és a parkolási gondok enyhítésére.” 9 éve szerepel ez a tervek közt, de még gondolkodni sem kezdtek el rajta. Meg kell tervezni a két körforgalom közti biztonságos közlekedés és vonzó városkép alapjait. A szakemberek dolga az, hogy felvázoljanak néhány lehetséges változatot, a mi dolgunk pedig az, hogy megkérdezzük a lakosságot, hogy melyik változatot támogatják, és azt megvalósítsuk. Ez a minta minden lehetséges fejlesztésre igaz.


- Közismert, hogy szociális szakember, és elkötelezett a szociális gondoskodás iránt. Ezen a területen mik a tervei?

- Csornán sok lakás épül, de sokan képtelenek építkezni vagy lakást venni. Számukra bérlakásprogramot indítunk. A meglévő szociális bérlakások állapotát felülvizsgáljuk, és folyamatosan felújítjuk őket. Ha a mai önkormányzat programja a telekalakítás, akkor miért adtak el 50 kimért építési telket egyben? Miért nem egyesével? Nem a lakhatásukat megoldani szándékozókat segítik, hanem a lakásokkal üzletelőket. Persze tisztességes és elismerésre méltó dolog üzleti alapon lakásokat építeni, de az önkormányzatnak a rászorulókra is gondolnia kell, akik önmaguk nem tudják megoldani a lakhatásukat.
Nagy szükség van a városban szociális alapú bentlakásos idősotthonra.
Nagyon fontosnak tartom, hogy visszaadjuk a szociális központ feladatait és becsületét. Ahogy évekkel ezelőtt, fontos szerepük lesz a szociális jelzőrendszer működésében, hogy a szociális támogatások a legrászorultabbakhoz és időben jussanak el.

- A kormány már szinte mindent központosított, az önkormányzati feladatok és jogok túlnyomó többségét elvette. Alig maradt valami feladat, önkormányzati intézmény. Mi a tervük ezekkel kapcsolatban?

- Van ennek a kérdésnek egy nagyon mély emberi oldala. Most csak erről beszélnék, mert ennek megoldása nélkül a feladat sem oldható meg. A megmaradt intézményekben és a hivatalban a lehető leggyorsabban visszaállítjuk a normális morális állapotokat. Látjuk, hogy mára már elviselhetetlen a munkahelyi légkör a hivatalban és az intézményekben. Sorozatosan mondanak fel, menekülnek a szakemberek a mérgező légkörből. Újakat nem találnak. Milyen közeg az, ahol felveszik a munkatárs véleményét, és azzal rohannak árulkodni a hivatalba, hogy aztán onnan rúgják ki a dolgozót, ahova lasszóval sem tudnak embert találni? Ki fogja gondozni a gyermekeinket, unokáinkat, idős szüleinket, nagyszüleinket?

- Lesz-e mindezen célok megvalósításához erő és hozzáértés?

- Senki sem születik polgármesternek vagy képviselőnek. A maiak is voltak újak. A független jelöltek felkészültek, képzettek, lelkesek és lelkiismeretesek. Azonban nem csak ez a nyolc személy áll a város rendelkezésére. A választásra való felkészüléssel létrejött egy háttércsapat, amiben van orvos, szociológus, pályázatíró, agrárszakember, közigazgatási szakember, pedagógus, szociális szakember, gazdasági szakember, közgazdász és sokan mások, akik segítenek.

- Zárjuk ezt a beszélgetést azzal, hogy milyen várost képzel el a jövőben.

- Célom, hogy olyan vezetője legyen a városnak, aki önmaga is feddhetetlen, mind a családi- mind a közéletben.A polgármesterre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint bárki másra, vállalnia kell tettei következményeit. Ne arra törekedjen, hogy kitérjen a felelősségrevonás alól. Olyan polgármesterre van szükség, akinek a város fontos és nem a hatalom, és aki az, akinek mondja magát! Olyan városban szeretnék élni, ahol mindenki egyenrangú polgára a városnak, szabadon elmondhatja véleményét, nem kell attól tartania, hogy emiatt hátrányok érik!
Hiszem, egy közösség akkor működik jól, ha minden tagja részt vesz az építkezésben! Legyen szó fiatalokról, idősekről, családokról vagy egyedülállókról! Olyan közösséget építünk, ahol mindenki megtalálja a helyét, hozzáteheti tudását, tehetségét a közös célokhoz! Olyan csapatra van szükség, akik a várost érintő döntéseik meghozatalakor nem pártutasításokra várnak!
Azt javaslom minden csornainak, ne pártokra, hanem a városukat képviselő független csornaiakra szavazzanak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 13:00, szombat | Helyi

Önkéntes tűzoltó mentette meg a gólyafiókát

Kiesett a fészekből

2024. Július 27. 09:00, szombat | Helyi

Kérdések a csornai termál tízmilliós marketing szerződésének részleteiről

Nyílt levél a Csorna Projekt Kft igazgatójához.

2024. Július 26. 16:00, péntek | Helyi

Lehet, hogy lassú, de jóval nagyobb és erősebb, mint te!

A katasztrófavédelem felhívása

2024. Július 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?