Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 01. 18:06, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Állami érdemrenddel tüntették ki Tóth Tibor magas rangú ENSZ-diplomatát

Állami érdemrenddel tüntették ki Tóth Tibor magas rangú ENSZ-diplomatát

A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült Tóth Tibor, az Átfogó Atomcsend Szerződés Előkészítő Bizottsága végrehajtó titkára hétfőn a nemzetközi szervezet bécsi székhelyén.

Tóth Tibor a nukleáris, biológiai, vegyi és hagyományos fegyverzetkorlátozás és leszerelés területén végzett, több évtizedes kiemelkedő diplomáciai tevékenységéért vehette át a kitüntetést.
Az érdemrendet Martonyi János külügyminiszter nyújtotta át Áder János köztársasági elnök nevében. Köszöntőjében méltatta az ENSZ-diplomatát, és úgy vélekedett, Tóth Tibor szakmai sikere a fiatal diplomaták számára is példaértékű.
Tóth Tibor a CTBTO végrehajtó titkáraként a legmagasabb rangú magyar diplomata, aki eddig az ENSZ-szervezetek családján belül tisztséget töltött be - mutatott rá méltatásában Csuday Balázs, Magyarország bécsi ENSZ-nagykövete. Úgy vélekedett, a diplomatának a CTBTO élére való megválasztása és 2008-as újraválasztása Tóth Tibor személyes teljesítménye mellett jelképesen Magyarország számára is elismerés volt.
Tóth Tibor 2005 óta tölti be a valamennyi nukleáris robbantást betiltó szerződés életbe lépését előkészítő szervezet vezetői tisztségét. Második hivatali ideje augusztusban ér véget, s a szervezet szabályai szerint másodszor nem választható újra. Köszönő beszédében elmondta: a kitüntetést az általa vezetett szervezet és munkatársai munkája elismerésének is tekinti.
A diplomata 1990 és 1993 között, majd 2003 és 2005 között Magyarország ENSZ-nél akkreditált nagykövete volt a világszervezet genfi székhelyén, 1997 és 2001 között a bécsi ENSZ-szervekhez delegált magyar nagykövetként tevékenykedett. A kémiai fegyverkezés elleni nemzetközi egyezmény magyar főtárgyalója, 1990-ben a Nyitott Égbolt Egyezmény megszületéséhez vezető Nyitott Égbolt Konferencia közös kanadai-magyar szervezésének kezdeményezője volt. 1992 és 2004 között a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény végrehajtásáról és ellenőrzéséről szóló tárgyalások elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez