Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2024. Május 19. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Greenpeace Magyarország

Állítsuk meg az akkumulátorgyárak szennyezését!

Állítsuk meg az akkumulátorgyárak szennyezését!

Petíció

Egyre súlyosabb probléma Magyarországon az akkumulátorgyárak által kibocsátott szennyezés. Az elmúlt 1-2 évben sorra jelentik be az akkumulátor gyártáshoz és feldolgozáshoz kapcsolódó beruházásokat. A kormány kommunikációja szerint ez nagy siker, az ország éllovas lehet az akkumulátoriparban. A független szakértők leginkább három dologtól félnek: egyrészt bírni fogja-e az ország az akkumulátor ipar hatalmas víz és energia igényét, másrészt beláthatatlan terhet jelent a jövőre nézve az az elv, hogy az akkumulátort a gyártás helyén kell megsemmisíteni, számolt-e ezzel a kormány? Harmadrészt a szakértők úgy látják, hogy azért vonzó helyzín most az akkumulátor ipar megtelepedésének Magyarország, mert a kormány elsorvasztotta a környezetvédelem intézményeit, gyakorlatilag szabadon és büntetlenül lehet szennyezni Magyarországon. A lakosság pedig a rákkeltő szennyezőanyagok kibocsatásától, a dolgozók és a környéken élők megbetegedésétől, valamint a túlzott és ellenőrizetlen zajterheléstől is fél.

A Greenpeace most aláírásgyűjtő akciót indított. Ennek célja nem a befektetések megakadályozása, hanem a környezet védelme, a hatósági ellenőrzések és jogkörök megerősítése. Felhívásukban ezt írják:

A Magyarországon működő akkumulátorgyárak és az ezekhez kapcsolódó üzemek szennyezések és súlyos balesetek forrásai. A gyenge hatósági intézkedések nem tudják meggátolni, hogy az akkumulátoripari létesítmények ne mérgezzék az ott dolgozókat, a helyi lakosokat és a környezetet. Nem hagyhatjuk, hogy az emberek egészsége és az élővilág lássa kárát a cégek szennyező működésének és ész nélküli terjeszkedésének!

Követeljük együtt, hogy a kormány biztosítsa az alábbi feltételeket:

- A hatóságok szigorú és hatékony fellépéssel garantálják a hazánkban működő akkumulátoripari létesítmények szennyezésmentes működését.
- Készüljön stratégiai környezeti vizsgálat, amely megmutatja az akkumulátor-iparági üzemek környezetre gyakorolt hatásait.
- Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, addig ne engedélyezzenek hazánkban újabb akkumulátoripari létesítményeket, ne bővítsék a jelenlegieket.

Írd alá a petíciót, és követeljük együtt, hogy a kormány garantálja az akkumulátoripari létesítményekben dolgozók, a környéken lakók egészségének, valamint a környezet és élővilágunk védelmét.

A kezdeményezést itt tudja támogatni, és további információkat is talál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 16:00, péntek | Helyi

Figyeljünk oda a nyári szünet veszélyeire!

Rendőrségi felhívás.

2024. Június 28. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Június 28. 09:00, péntek | Helyi

Ideiglenes változások a Budapestre irányuló vonatközlekedésben

Vágányzári információ

2024. Június 27. 16:00, csütörtök | Helyi

Pályázatot írt ki a Babót Jövőjéért Alapítvány

Pályázati felhívás