Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 14. 12:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

AM: nem érheti hátrány a magyar gazdákat

AM: nem érheti hátrány a magyar gazdákat

Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre

- közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 13-i ülésén, Luxemburgban az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint.

A miniszter a közleményben kiemelte, a klímaváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség védelme és a szennyezések visszaszorítása globális ügy, így egyértelmű, hogy ezeket a kihívásokat hatékonyan csak globális szinten lehetséges kezelni. Ezért nem elegendő pusztán az Európai Unió mezőgazdaságát fenntarthatóbbá tenni, hanem a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésekből. A világ többi része nélkül az EU egyedül nem lehet sikeres a globális környezeti kihívások kezelésében, a teremtett világ értékeinek megőrzésében.

Nagy István a közlemény szerint emlékeztetett, az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. A harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai, így a magyar gazdák versenyképességét. Ezért az uniós egészségügyi és környezetvédelmi termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre. E nélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt, az Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és jóval nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő - tette hozzá.

Nagy István arra kérte az Európai Bizottságot, hogy az EU nevében megkötésre kerülő szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásai során legyen tekintettel az európai gazdák versenyképességére - olvasható az AM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.