Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2012. Január 06. 07:36, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerika befejezte

Amerika befejezte

Az amerikai haderőnek képesnek kell lennie megnyerni egy háborút, s eközben el kell tudnia rettenteni ellenfelét céljai megvalósításától egy másik konfliktusban.

Ezt tartalmazza az Egyesült Államok új védelmi stratégiája, amelyet csütörtökön ismertetett a Pentagonban Barack Obama elnök és Leon Panetta védelmi miniszter.

A bejelentés elmozdulást jelent az elmúlt évtizedek amerikai védelmi doktrínájához képest, amelynek értelmében az Egyesült Államok haderejének képesnek kellett lennie két különböző hadszíntéren zajló háború egyidejű megvívására és megnyerésére.

Az új védelmi stratégia értelmében az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét az ázsiai–csendes-óceáni térségben és csökkenti Európában. Az Egyesült Államok továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet legfontosabb partnerségi és szövetségesi viszonyaira.

„Folytatjuk az idejétmúlt, a hidegháború korából származó rendszerek leépítését, hogy olyan képességekbe tudjunk beruházni, amelyekre szükségünk lesz majd a jövőben, beleértve a hírszerzést, a megfigyelést és felderítést, a terrorelhárítást, a tömegpusztító fegyverekkel szembeni fellépést, s azt a képességet, hogy olyan környezetben legyünk képesek működni, amilyenben ellenfeleink nem szívesen látnak” – fogalmazott Barack Obama.

Obama szerint a stratégia átalakításában a fő hangsúlyt a terrorelhárítás, a nukleáris elrettentés fenntartása, az Egyesült Államok területének védelme, valamint „bármely lehetséges ellenfél agressziójának elrettentése és leküzdése” kapta.

„A haderőnk karcsúbb lesz, de a világnak tudnia kell, hogy az Egyesült Államok megőrzi katonai fölényét olyan fegyveres erőkkel, amelyek gyorsak, rugalmasak és készek mindennemű eshetőségre és fenyegetésre válaszolni” – hangsúlyozta Obama. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok katonai erejének nagyságát és felépítését a stratégiának kell meghatároznia, s nem fordítva.

Leon Panetta hangsúlyozta, hogy az új katonai stratégia mindazonáltal garantálja a különleges műveleti erőkre, az új hírszerzési technológiákra, a kibernetikai és robotberendezésekre fordított befektetéseket.

Az amerikai vezetők nem részletezték, hogy mely területeket érintik majd a csökkentések, de az Obama-kormány korábban bejelentette, hogy tíz év alatt 489 milliárd dollárral csökkenti a Pentagon költségvetését, amit 2013-tól további 500 milliárdnyi lefaragás követ majd, ha a kongresszusi pártoknak addig nem sikerül megállapodniuk a szövetségi költségvetésben végrehajtandó alternatív megszorításokról.

A védelmi miniszter szerint a stratégia átalakítására a költségvetési megszorításoktól függetlenül is szükség van. Amerikai lapvélemények szerint az elnök az új stratégia meghirdetésével elébe kívánt menni az Egyesült Államok védelmi képességeiről a választási kampányban folytatandó vitáknak.

A The New York Times csütörtöki száma szerint az amerikai hadsereg létszámát a jelenlegi tervszámok alá, mintegy 490 ezer főre csökkentik majd az elkövetkező évtized során, ugyanakkor az Egyesült Államok egyet sem fog feladni 11 repülőgép-hordozójából.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 07:39, hétfő | Külföld

Ukrán diverzánsok hatoltak be Belgorod megyébe

Ukrán diverzánsok hatoltak be Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója videóüzenetben vasárnap a Telegram-csatornáján.

2023. Június 03. 11:11, szombat | Külföld

Bukarestből Székelyföldre utazott a magánlátogatáson Romániában tartózkodó brit uralkodó

Bukaresti \"félhivatalos\" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.

2023. Június 02. 07:43, péntek | Külföld

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen.