Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 09. 12:10, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Amerika reméli, hogy Afganisztánban még július előtt megszülethet a békeegyezség

Amerika reméli, hogy Afganisztánban még július előtt megszülethet a békeegyezség

Afganisztánban remélhetőleg még a júliusi választások előtt megszülethet az egyezség a békéről

- fejtette ki Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja egy washingtoni konferencián pénteken kora este. Khalilzad csütörtökön tért vissza hatnapos útjáról, melynek során Katarban, Pakisztánban és Afganisztánban folytatott tárgyalásokat - közvetlenül a tálibok képviselőivel is - az afgán békemegállapodás esélyeiről és feltételeiről.

A különmegbízott ugyan optimistának mondta magát, de elismerte, hogy "sok még a tennivaló" az esetleges békeegyezség kimunkálásával.

Az Amerikai Békeintézetben (USIP) tartott előadásában Khalilzad kifejtette, hogy az amerikai álláspont szerint Afganisztán számára az lenne a legkedvezőbb, ha még a júliusra tervezett választások előtt sikerülne megállapodniuk a táliboknak és a kabuli kormánynak.
"Addig még van elegendő idő" - tette hozzá. Leszögezte, hogy elsődleges célja nem a kivonulásról, hanem a békekötésről szóló megállapodás tető alá hozása.

"A békeegyezmény teheti lehetővé a kivonulásról szóló megállapodást" - fogalmazott.

Khalilzad - aki maga is afganisztáni születésű - fontosnak tartotta leszögezni, hogy "félreértették Donald Trump elnök álláspontját" azok, akik úgy vélik, az amerikai katonák bármi áron kivonulnak.

A különmegbízott hangsúlyozta: "Csak bizonyos feltételek mellett vonulunk ki, abban az esetben, ha már nem lesznek többé terroristák, akik Afganisztán felől fenyegetik az Egyesült Államokat."

Hozzátette azt is, hogy erről már "elvi megállapodás" született a tálibokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy "egyetlen terrorista csoport sem használhatja fel Afganisztán földjét az Egyesült Államok elleni támadásra".

"A szavak azonban nem elégségesek, kiváltképp amikor az amerikaiak biztonságáról van szó" - emelte ki Khalilzad, és leszögezte, hogy a táliboknak egy - közelebbről nem részletezett - "mechanizmust" kell kidolgozniuk elkötelezettségük bizonyságaként.

Hozzátette, hogy a tárgyalásokon az amerikai fél végig ragaszkodni fog az amerikai értékrendhez, az emberi jogokhoz, a sajtószabadsághoz, a nők jogainak tiszteletben tartásához.

A diplomata mindazonáltal hangsúlyozta: a béketárgyalások következő szakaszában a táliboknak és a kabuli kormány képviselőinek kell egyeztetniük.

"Mi nem hozhatjuk meg a döntéseket helyettük" - hangoztatta.

Donald Trump amerikai elnök már 2016-os választási kampányában ígéretet tett arra, hogy véget vet a régóta húzódó afganisztáni csatározásnak, amelyet Washington a 2001. szeptember 11-ei, amerikai földön elkövetett terrortámadások után indított meg. Tavaly decemberben bejelentette a fokozatos csapatkivonást, kedden elmondott évértékelő beszédében pedig megerősítette, hogy kormányzata le akarja zárni "a végeérhetetlen háborúkat".

Címkék: afganisztán, amerika, béke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.