Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 03. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Ami elfagyott, az most kiolvad

Ami elfagyott, az most kiolvad

A januári tartós hidegben sok vízmérő és vezeték fagyott el.

Január leghidegebb napjaiban szinte folyamatosan érkeztek a segélykérő hívások a Pannon-Víz diszpécserszolgálatára. Legtöbbször elegendő volt szakszerű tanácsokkal ellátni a fogyasztókat, így a belső vízvezetékek és a vízmérők fagyásait ki tudták olvasztani. A vízmérő elfagyások száma már kétszázat is meghaladta, január 31-ig 216 elfagyott vízmérőt cseréltek ki a szakemberek.

Sok lehet még a felderítetlen vízvezeték elfagyás a lakatlan ingatlanokban, hétvégi házakban. Amint egy kis enyhülés következik, a szétfagyott vezetékek kiolvadnak. Megjelenhet a víz a vízmérőaknák környékén, vagy akár a lezárt lakásajtók mögül is csordogálhat kifelé. A további károk megelőzése érdekében lehetőség szerint ellenőrizzék, vagy ellenőriztessék a lakatlan épületeiket, lakásaikat.

Ha lezárt lakásból vagy családi házból kifolyó vizet látnak, és nem tudják elérni a tulajdonost, akkor a katasztrófavédelem segítségét kérjék. Lezárt ingatlanra ők tudnak bejutni, a vízvezeték lezárásában pedig a vízmű szakemberei működnek közre.

Ha vízmérő üvege szilánkosra tört, akkor sajnos menthetetlen, cseréltetni kell. A fagyott vízmérőket a 96/311 753 telefonszámon jelenthetik be, a vízmérő cseréjének díja lakossági fogyasztóknál, a leggyakoribb NA 13-as átmérőjű vízóránál - húszezer forint. Közületeknél átmérőnként változik az ár, minden esetben a lakossági árnál magasabb. Lakatlan ingatlanoknál érdemes meggondolni, hogy most azonnal cseréltetik-e a vízmérőt. Biztonságosabb megoldás, ha egyenlőre megelőzik a vízfolyást és a további károkat, a cserét pedig későbbre halasztják. Nem érdemes kockáztatni, hogy februárban esetleg újból elfagyjon a most kicserélt vízmérőjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei