Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2014. November 17. 12:23, hétfő | Belföld
Forrás: Violet C. Landers

Amiket nem tudtál a Gyűrűk Uráról...

Amiket nem tudtál a Gyűrűk Uráról...

„Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

John Ronald Reuel Tolkien angol író, a modern fantasy megalkotója 1954/55-ben jelentette meg a Gyűrűk ura – trilógiát, amely A Gyűrűk Ura – a Gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér részekből áll. 47 évet kellett várni a megfilmesítésre, mert mostanra tart ott a technika, hogy igazán élvezhető remekművek szülessenek belőlük.

Tolkien 15 mesterséges nyelvet alkotott, köztük a tünde, quenya és a sindarin nyelvet. Ez azért is ment nagy valószínűséggel könnyen neki, mert tucatnyi európai nyelven beszélt folyékonyan: óangolul, kelta, francia, spanyol és germán nyelven is, de a finn nyelv is ugyancsak foglalkoztatta.

Fő művének A szilmarilok címűt szánta volna, annak ellenére, hogy a Gyűrűk ura és A hobbit örvendezett a legnagyobb sikernek. Ezeket elsősorban gyerekmeséknek írta, ám a felnőttek is nagyon élvezik mind máig.

A filmeket Új-Zélandon forgatták, ahol valódi mesebeli helyszínek léteznek. A filmeket pedig egy ország feltétel nélküli odaadása, rengeteg pénz és kreatív ötletek segítették a sikerhez.

Amiket nem tudtál a Gyűrűk Uráról...

Érdekességek:

Tolkien megteremtette Középföldét és minden legendáját, ami hozzá fűződik, befejezetlen műveit és mindent, ami Középföldéhez kapcsolódik, pedig fia, Christopher egészítette ki.

A Gyűrűk Ura sorozat – A Gyűrű Szövetsége 171 perc, A két torony 172 perc, A király visszatér 184 perc, A váratlan utazás 169 perc, Smaug pusztasága 161 perc – a hamarosan érkező hatodik filmmel összesen 1027 percnyi kalandozás a fantasy világában, vagyis több mint 17 órán át nézhetnénk.

Később megjelentet a filmek bővített verzióját is, amely így 208 perc lenne az első rész esetében és ebből 20 perc, csak a végén a stáblista, ahol a rajongókat is feltüntették!

Az első három rész (A gyűrű szövetsége, A két torony, A király visszatér) összköltségvetése 282 millió dollár, ezek összesen 2,917.506.956 dollárnyi bevételt hozott. S még így is csak a hatodik legtöbb bevételt hozó film (a Harry Potter, a Karib-tenger kalózai, a Shrek és a Csillagok háborúja is megelőzi).

Szarumán Uruk-hai statisztáit mindössze 100 jelmezes ember alkotott, de a számítógépes technikának hála soha nem látott embertömeg jelent meg a vásznon ezzel újraalkotva a gigantikus filmek fogalmát. A 100 jelmezes emberből ugyanis 9900 fővel „megtoldották.”

Peter Jackson Hitchcock-hoz hasonlóan megjelenik egy pillanat erejéig az első három filmben.

A színészek magasságbeli különbségeit a történetben gyakran kamera trükkel, térdeléssel vagy dobogón állással oldották meg.

Az egyik talán legszemetszúróbb baki a filmekben, hogy Legolas (Orlando Bloom) puzdrájából sosem fogynak ki a nyílvesszők. De vajon honnan van neki állandóan?

A hobbit, ami A Gyűrű Ura előzményeit mutatja be ugyancsak 3 részből áll: A hobbit – Váratlan utazás, Smaug pusztasága, Az öt sereg csatája. Ezt a harmadik részt idén december 17-én mutatják be egy nappal az amerikai bemutató után. A szereplők közül többen is feltűnnek, akiket már megismert a közönség.

Amiket nem tudtál a Gyűrűk Uráról...

A Gyűrű története

Középfölde urai számára készítettek 20 gyűrűt, amelyből hármat tündék, hetet törpök és kilencet emberek őriznek, ám ez az Egy Gyűrű mind fölött áll. Mindig az alkatához illő hatalmat ad birtokosának, így egy hobbitot láthatatlanná tesz, ám Gandalfnak nagy hatalmat adhatna. Szauron kovácsolta a Másodkorban, 1600 körül az Orodruin tüzében, hogy hatalmának egy részét halhatatlanná és elpusztíthatatlanná tegye. Gollamhoz úgy került, hogy a király ujjáról Nősziromföldén egy csatában lecsúszott és a folyóba került. 2500 évig hevert a folyó mélyén, amikor Szméagol és Déagol megtalálta. Szméagol magáénak akarta a gyűrűt ezért megölte társát, majd a Köd-hegységbe rejtőzött. Hosszú élete lett általa. Ötszáz évig őrizte magánál, miközben teste és lelke eltorzult így változott Gollammá. Ebben a hegységben találta meg Zsákos Bilbó. Frodónak kellett volna a Végzet hegyének lávakatlanjába dobnia, de útközben Gollam csatlakozott hozzá, hogy visszaszerezze. Frodót is magával ragadta a Gyűrű ereje, így képtelen volt megsemmisíteni. Gollam el akarta tőle venni, de végül beleesett a Gyűrűvel együtt és ezzel véget ért Középfölde Harmadkora, az emberek uralmának időszaka kezdődött meg. Így zárul Tolkien műve.

A szeretlek szó tünde nyelven így hangzik: Le melin.

Ha egy mód van rá, mindenkinek a könyveket tudjuk ajánlani – bármennyire hosszú is –, hiszen valódi élményt nyújt és bevezet a fantasy világába, melyből annyi más írót és filmest is megihletett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).