Városlista
2025. október 15, szerda - Teréz

Hírek

2020. Március 19. 19:34, csütörtök | PR
Forrás: Infogyőr

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Az Islay-sziget több neves whisky gyártó üzem otthonául is szolgál, köztük pedig egyértelműen a magasabbra taksált üzemekhez tartozik az Ardbeg.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozzunk a lepárló történetével, egyúttal az előállítás sajátosságaiba is engedjünk némi betekintést.

Az Ardbeg whisky története

Az 1798-as esztendőhöz köthető az a dátum, amikor Duncan Macdougall letette a mára messze földön híressé vált Ardbeg whisky gyártásának az alapjait. A munkában a fiai is tevékeny részt vállaltak, és a csapatmunka eredményeként nem sokkal később létre is jött az Ardbeg első lepárló üzeme.

A cég 1839-ben megjelent első újsághirdetése akkora telitalálatnak bizonyult, hogy egyenesen az Egyesült Államokba történő export üzletágat is beindította. Persze nemcsak a töretlen siker, hanem időnként a nehezebb időszakok ugyanúgy jellemezték az Ardbeg sztoriját. A 1930-as évek gazdasági válsága idején például sok dolgozót kellett elküldeni, és csak nehezen sikerült átvészelni ezt az időszakot.

2015-ben pedig már az alapítás kétszázadik évfordulóját ünnepelte a whisky-gyártó, ez pedig megsüvegelendő eredménynek számít.

Érdekes műhelytitkok az Ardbeg whisky gyártása kapcsán

Az Ardbeg whiskyk kapcsán gyakran lehet hallani a „smokiest” jelzőt, talán nem is teljesen véletlenül. Merthogy a méltán híres Islay-sziget leginkább tőzegesnek számító italáról beszélhetünk a szakértők szerint, amely időnként feszegeti is a képzeletbeli határokat.

Az Ardbeg whisky kapcsán kiemelt szerepe van a kristálytiszta víznek, amelyet a malomtól mindössze 3 kilométeres távolságban található Loch Uigeadailből szereznek. A tiszta víz lefolyik a hegyoldalon, a lepárló Charlie-gátja után pedig egy csövön keresztül a mash House-ba kerül, ahol a maláta mosása fog megtörténni.

Amennyiben további érdekességeket szeretnél olvasni a szeszes italok világából, böngészd az iDrinks blogját, számos cikkel várnak!

Az Ardbeg whisky előállításának további sajátosságai

Fontos kelléknek számít a gyártás során az úgynevezett maláta hordó, merthogy rajta keresztül történhet meg a a malátából a cukortartalom kivonása. A maláta hordóból érkező folyékony cefrét aztán 18 fokra hűtik vissza, hogy az élesztőgomba hozzáadását követően kezdetét vehesse a fermentáció. Amikor az erjesztésnek vége, akkor jöhet a lepárlás. Ez a fázis első körben még a maláta hordóban történik meg, a másodikra pedig már az üstben kerül sor.

A kulcsfontosságúnak számító érleléshez használt hordókat egyenesen Amerikából szerzik be, és kifejezetten kísérletező kedvűnek számítanak az egyes hordó típusokkal kapcsolatban. A lényeg a magas minőség, elvégre a kifogástalan végeredményhez erre mindenképpen szükség van.

Címkék: Ardberg, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 14. 10:34, kedd | PR

a K&H Vigyázz, kész, pénz! túl van a százezredik diákon

jöhet az újabb rekord

2025. Október 09. 13:24, csütörtök | PR

Katalizátorrá válnak a bankok

kikerülhetetlenek lesznek a körforgásos gazdaságban

2025. Október 02. 08:39, csütörtök | PR

Hangulatos ünnepi tér kialakítása a téli hónapokra

Ahogy a napok rövidülnek és beköszönt a hideg, otthonaink kényelmes menedékké válnak. Egy meleg és hangulatos nappali megteremtése többet jelent, mint pusztán dekoráció.

2025. Október 01. 10:00, szerda | PR

Varga Viktor a Szigetvári Gyógyfürdőben: ahol a művészet és a regenerálódás találkozik

Mi történik, ha egy extravagáns előadó, egy ikonikus fürdőépület és pár liter 62 fokos gyógyvíz találkozik?