Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2015. Május 11. 07:11, hétfő | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani.

Derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

A részvételi arány becslések szerint viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.

Duda a szavazatok 34,8 százalékát nyerte el. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 32,2 százalékával. A harmadik az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz lett, viszonylag magas, 20,3 százalékos aránnyal.

A közölt becslések szerint az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 4,4 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,4 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta meg, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,5 százalékot szerzett.

Komorowski és Duda egyaránt gratulált a jó eredményt elérő harmadik befutónak, Pawel Kukiznak. Mindketten nyitottnak mondták magukat a Kukiz által sürgetett egyéni választókerületek bevezetéséről szóló párbeszédre.

Komorowski televíziós vitára hívta Dudát. Kijelentette: az eredményt úgy kell felfogni, hogy az "a hatalomban lévők szélesebb értelmű táborának" szóló figyelmeztetés. Az eredményből azt a következtetést lehet levonni, hogy "a politikusoknak jobban kell figyelniük a szavazók hangjára" - tette hozzá.

Duda elfogadta a meghívást, megjegyezve, hogy azt már négy hónapja várta. Arra utalt, hogy Komorowski az első forduló előtt nem akart televíziós vitát. A PiS jelöltje hangsúlyozta, hogy még csak az exit poll-eredményeket ismerik, és hogy a két forduló között mindenképpen kemény munkára van szükség.

Az exit poll-eredményeket a leghevesebb örömkitörésekkel Pawel Kukiz választási stábja fogadta. Mivel a jelölt közkedvelt punk-rock énekes, koncertet rendeztek, amelyen ő is szerepelt. Kukiz beszédében megköszönte azt a támogatást, amelyet apjától kapott az elnökválasztási küzdelemhez. A jelölt csütörtökön felfüggesztette kampányát apja betegsége miatt.

A hivatalos részeredményeket vasárnap éjjeltől folyamatosan töltik majd fel az országos választási bizottság (PKW) honlapjára. A végleges eredményt a PKW legkorábban keddre ígérte.

A második forduló május 24-én esedékes.

A vasárnapi választáson 27 ezer 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből körülbelül 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Címkék: lengyel, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 16. 19:00, vasárnap | Külföld

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról”