Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

A tudósok felfedezték, hogy a Föld mágneses mezője nagy mennyiségű antianyagot ejtett csapdába, amely mintegy övet alkot a bolygó körül.

Az antiprotonokból álló vékony sávot a Van Allen-öv külső és belső része között fedezték fel - ez a már korábban felfedezett képződmény normál anyagból tevődik össze.

Az antianyagból álló övet a Pamela nevű műhold fedezte fel, amelyet 2006-ban indítottak útjára azért, hogy többet is megtudjanak a Naprendszeren túl található nagy energiájú részecskékről, az úgynevezett kozmikus sugarakról - írja az Astrophysical Journal Letters.

Emellett azonban a tudósok abban is reménykedtek, hogy a Pamela kis mennyiségű antianyagra is rábukkan majd a világűrben - azt azonban nem is gondolták, hogy a Földhöz ilyen közel találják majd meg a normál anyag ellentétét.

A tudósok elmondták: ilyen antianyag sávok létezését már korábban is megjósolták, ez azonban az első bizonyíték arra, hogy valóban létrejöhetnek. Hozzátették: mivel a Föld légköréhez ennyire közel van az antiproton-öv, nem kizárt, hogy a jövőben az antianyagot az űrhajók meghajtására is fel tudják majd használni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 17. 08:15, csütörtök | Belföld

Befolyással üzérkedés ügyében emeltek vádat tíz emberrel szemben

Befolyással üzérkedés ügyében emeltek vádat tíz emberrel szemben - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

2021. Június 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Visszahívott egy fagyit az egyik áruházlánc szennyezettség miatt

Visszahívott a forgalomból egy vaníliás pálcikás jégkrémet a forgalmazó Auchan Magyarország Kft. etilén-oxid növényvédő szer hatóanyaggal való szennyezettsége miatt, a meglévő készletet pedig zárolta

2021. Június 17. 05:00, csütörtök | Belföld

Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel

2021. Június 16. 19:11, szerda | Belföld

Halálra gázoltak egy kerekesszékes nőt Kecelen

Halálra gázoltak egy elektromos rokkantkocsival közlekedő 73 éves nőt szerdán Kecelen - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.