Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 05. 08:44, szombat | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Antitestet tartalmazó orrsprayt fejlesztenek kutatók

Antitestet tartalmazó orrsprayt fejlesztenek kutatók

Mesterségesen létrehozott, hibrid antitestet tartalmazó orrsprayt fejlesztenek kutatók az Egyesült Államokban - írja a nature.com.

A Texasi Egyetem egészségtudományi központjában dolgozó Zhiqiang An és kollégái a megfertőződést követően viszonylag lassan megjelenő, ám pontosan az adott kórokozóra szabott IgG típusú antitestek SARS-CoV-2-t célzó töredékeit "fércelték össze" egy másik típusú molekulával, az IgM ellenanyaggal, amely gyorsan megjelenik számos különböző fertőzés esetén.

A létrehozott IgM-ek sokkal erősebb "semlegesítő" hatással bírnak a SARS-CoV-2 több mint 20 variánsával szemben, mint az IgG antitestek önmagukban.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint amikor a hibrid ellenanyagot egerek orrába fecskendezték a megfertőződést megelőző vagy követő hat órában, akkor a vírus mennyisége jelentősen csökkent a rágcsálók tüdejében két nappal a megfertőződést követően.

An és csapata szerint az általuk létrehozott antitestet egyfajta vegyi maszkként használhatná bárki, aki kapcsolatba került a vírussal, valamint extra oltalmat jelenthet azok számára, akiknek nem nyújtanak teljes védelmet a vakcinák.

Mivel az IgM molekulák viszonylag stabilak, ezért akár olyan orrspray is készíthető a felhasználásukkal, amelyet a gyógyszertárakban lehet értékesíteni és vészhelyzet esetére otthon tartani.

Az antitest klinikai tesztjeit a tanulmányban közreműködő kaliforniai biotechnológiai vállalat, az IGM Biosciences fogja elvégezni.

Címkék: antitest, orrspray

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.